Valašská kyselica

Na cca 4 porce:

  • 1 velká hrst sušených hříbků
  • 1 sáček kysaného bílého zelí
  • 2 lžíce másla nebo sádla
  • lžíce hladké mouky
  • 2 pikantní klobásy
  • 400 g brambor varného typu C
  • 190 g zakysané smetany
  • 1,5 l vody
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • celý kmín
  • ocet


Sušené houby pokrájíme na menší kousky, dáme do mísy, zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut odstát. Mezitím scedíme zelí, propláchneme ho vodou a nakrájíme jej na menší kusy. Zelí dáme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Během toho nakrájíme klobásy na tenčí kolečka a omyté brambory oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Po dovaření zelí necháme ve velkém hrnci rozpustit na nejsilnějším plamenu lžíci tuku a opečeme na něm kolečka klobásek, ty vyndáme, jakmile začnou praskat a tuk zaprášíme lžící hladké mouky, kterou zarestujeme na jíšku. Přilijeme vodu a rozmícháme dohladka. Mezitím si na pánvičce a lžíci másla krátce opečeme houby s malou lžičkou kmínu, jakmile začnou vonět, přidáme je do hrnce s vodou a zhruba 10 minut povaříme. Pak přidáme brambory, osolíme a vaříme na střední výkon 20 minut. Po této době přidáme i uvařené kysané zelí a zakysanou smetanu. Dochutíme solí, pepřem a octem.

Boršč

Na cca 8 porcí:

  • 500 g hovězího předního
  • 500 g vepřových žeber
  • 1 větší červená řepa
  • 50 g špeku
  • 25 g másla
  • 4 středně velké brambory varného typu C
  • 2 větší mrkve
  • 150 g červených fazolí
  • čtvrtka hlávky červeného zelí
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • zakysaná smetana
  • šťáva z půlky citronu
  • 3 litry vody
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • sůl


Nejprve dáme do velkého hrnce hovězí a žebra, zalijeme 3 litry vody, do ní dáme očištěnou cibuli vcelku se slupkou, česnek se slupkou, bobkový list, celý pepř a nové koření. Přivedeme k varu a stáhneme na nejnižší výkon, během vaření sbíráme vysráženou pěnu. Během toho si oloupeme červenou řepu a nakrájíme na větší kostky, pokapeme citronovou šťávou. Dáme do hrnce a dusíme na malém množství vody doměkka. Mezitím si oloupeme brambory a mrkev a nakrájíme na větší kousky. Špek si nakrájíme na kostky a na rozpálené pánvi orestujeme, dokud nezačne pouštět tuk. Přisypeme mrkev, brambory a přidáme máslo. Do pánve dáme malou naběračku vývaru, v němž vaříme maso, a podusíme doměkka. Jakmile je maso měkké, vývar odstavíme, maso vyndáme, libové části nakrájíme a vývar přecedíme. Do většího hrnce přesuneme podušenou zeleninu, maso na kousky, řepu, fazole a zelí a zalijeme masovým vývarem. Přivedeme k varu a povaříme dalších zhruba 15 minut na nižší výkon. Na závěr dochutíme solí a podáváme se zakysanou smetanu navrchu.

Moravská zelňačka z uzeného kolene

Na cca 4 porce:

  • 5 středně velkých brambor varného typu C
  • 500 g uzeného vepřového kolene
  • 500 g kysaného zelí
  • hrst sušených hub
  • 400 g zakysané smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř


Koleno dáme do tlakového hrnce a vaříme zhruba hodinu doměkka, v běžném hrnci to zabere delší dobu, minimálně dvě hodiny. Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostky, těsně ponořené v hrnci s vodou přivedeme k varu, osolíme, ztlumíme a vaříme doměkka zhruba 15 minut. Jakmile je koleno měkké, obereme maso a kůži od kosti a nakrájíme na menší kousky. Zelí lehce propláchneme a pokrájíme na menší kousky. Ve zbylém masovém vývaru zelí povaříme asi 20 minut. Poté přidáme brambory, houby a za stálého míchání přiléváme zakysanou smetanu rozmíchanou s hladkou moukou. Přivedeme k varu, lehce osolíme a necháme minimálně 20 minut na nejnižší výkon provařit. Na závěr přidáme máslo utřené s prolisovaným česnekem, solí a pepřem.