obrázek z archivu ireceptar.cz

Zelí léčí: Zahřejte se kyselicí, zelňačkou nebo borščem

Zelí je bez přehánění jedním z největších zásobáren vitaminu C, který je obzvláště v zimním období opravdu potřeba. Zdraví uděláte službu ale i množstvím vlákniny, zelí tak blahodárně ovlivní vaše trávení. Nadto je skvělým zdrojem vitaminu K, posilovače kostí. Kysané zelí je navíc plné probiotik, látek prospěšných pro naši imunitu. Jak ho ale do sebe dostat? Vyzkoušejte trojici polévek, jaké vás zahřejí a zasytí na celé odpoledne.

Valašská kyselica

Zelné polévce dodá říz pikantní uzenina.Zelné polévce dodá říz pikantní uzenina.Autor: Shutterstock.com / Oksana Shufrych

Na cca 4 porce:

  • 1 velká hrst sušených hříbků
  • 1 sáček kysaného bílého zelí
  • 2 lžíce másla nebo sádla
  • lžíce hladké mouky
  • 2 pikantní klobásy
  • 400 g brambor varného typu C
  • 190 g zakysané smetany
  • 1,5 l vody
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • celý kmín
  • ocet


Sušené houby pokrájíme na menší kousky, dáme do mísy, zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut odstát. Mezitím scedíme zelí, propláchneme ho vodou a nakrájíme jej na menší kusy. Zelí dáme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Během toho nakrájíme klobásy na tenčí kolečka a omyté brambory oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Po dovaření zelí necháme ve velkém hrnci rozpustit na nejsilnějším plamenu lžíci tuku a opečeme na něm kolečka klobásek, ty vyndáme, jakmile začnou praskat a tuk zaprášíme lžící hladké mouky, kterou zarestujeme na jíšku. Přilijeme vodu a rozmícháme dohladka. Mezitím si na pánvičce a lžíci másla krátce opečeme houby s malou lžičkou kmínu, jakmile začnou vonět, přidáme je do hrnce s vodou a zhruba 10 minut povaříme. Pak přidáme brambory, osolíme a vaříme na střední výkon 20 minut. Po této době přidáme i uvařené kysané zelí a zakysanou smetanu. Dochutíme solí, pepřem a octem.

Boršč

Do boršče můžete na závěr ještě přidat trochu rajské šťávy.Do boršče můžete na závěr ještě přidat trochu rajské šťávy.Autor: Shutterstock.com / Victoria Kurylo

Na cca 8 porcí:

  • 500 g hovězího předního
  • 500 g vepřových žeber
  • 1 větší červená řepa
  • 50 g špeku
  • 25 g másla
  • 4 středně velké brambory varného typu C
  • 2 větší mrkve
  • 150 g červených fazolí
  • čtvrtka hlávky červeného zelí
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • zakysaná smetana
  • šťáva z půlky citronu
  • 3 litry vody
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • sůl


Nejprve dáme do velkého hrnce hovězí a žebra, zalijeme 3 litry vody, do ní dáme očištěnou cibuli vcelku se slupkou, česnek se slupkou, bobkový list, celý pepř a nové koření. Přivedeme k varu a stáhneme na nejnižší výkon, během vaření sbíráme vysráženou pěnu. Během toho si oloupeme červenou řepu a nakrájíme na větší kostky, pokapeme citronovou šťávou. Dáme do hrnce a dusíme na malém množství vody doměkka. Mezitím si oloupeme brambory a mrkev a nakrájíme na větší kousky. Špek si nakrájíme na kostky a na rozpálené pánvi orestujeme, dokud nezačne pouštět tuk. Přisypeme mrkev, brambory a přidáme máslo. Do pánve dáme malou naběračku vývaru, v němž vaříme maso, a podusíme doměkka. Jakmile je maso měkké, vývar odstavíme, maso vyndáme, libové části nakrájíme a vývar přecedíme. Do většího hrnce přesuneme podušenou zeleninu, maso na kousky, řepu, fazole a zelí a zalijeme masovým vývarem. Přivedeme k varu a povaříme dalších zhruba 15 minut na nižší výkon. Na závěr dochutíme solí a podáváme se zakysanou smetanu navrchu.

 

Moravská zelňačka z uzeného kolene

Do zelňačky může přijít klobása, ale i uzené.Do zelňačky může přijít klobása, ale i uzené.Autor: Shutterstock.com / stockfoto

Na cca 4 porce:

  • 5 středně velkých brambor varného typu C
  • 500 g uzeného vepřového kolene
  • 500 g kysaného zelí
  • hrst sušených hub
  • 400 g zakysané smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř


Koleno dáme do tlakového hrnce a vaříme zhruba hodinu doměkka, v běžném hrnci to zabere delší dobu, minimálně dvě hodiny. Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostky, těsně ponořené v hrnci s vodou přivedeme k varu, osolíme, ztlumíme a vaříme doměkka zhruba 15 minut. Jakmile je koleno měkké, obereme maso a kůži od kosti a nakrájíme na menší kousky. Zelí lehce propláchneme a pokrájíme na menší kousky. Ve zbylém masovém vývaru zelí povaříme asi 20 minut. Poté přidáme brambory, houby a za stálého míchání přiléváme zakysanou smetanu rozmíchanou s hladkou moukou. Přivedeme k varu, lehce osolíme a necháme minimálně 20 minut na nejnižší výkon provařit. Na závěr přidáme máslo utřené s prolisovaným česnekem, solí a pepřem.