Zelňačka neboli valašská kyselica patří k tradičním štědrovečerním pokrmům hlavně na Moravě, ale není výjimkou, že se pravidelně objevuje i v českých domácnostech. Receptů existuje nepřeberné množství a odlišují se dle určitých regionů a náležitých zvyklostí.

Zkuste však letos servírovat opěvovanou zelňačku kterou ohromil v soutěži Masterchef jeden z účastníků. Velké ovace se tomuto receptu dostaly i od porotce této soutěže a slavného šéfkuchaře Jana Punčocháře. Petr Slíva totiž přidal do polévky pár nezvyklých ingrediencí, kterými její chuť vynesl do gurmánských výšin.

Jak se připravuje nejlepší poctivá zelňačka s klobásou dle prastarého receptu se podívejte v tomto YouTube videu na kanále Žádný Špeky:

Zdroj: Youtube

Zelnice současnosti

Přestože patří zelnice k polévkám s tradičními recepty, nová doba přináší i další inovace. Odjakživa se jednalo o oblíbený hřejivý pokrm s výraznou chutí a jistotou, že zasytí a zpravidla se skládal ze zelí, brambor a koření. Ale jak předvedl ve zmíněné soutěži Petr Slíva, fantazii se meze nekladou, a i tradiční recept lze vhodně a šikovně opestřit. Šéfkuchař Jan Punčochář při hodnocení dokonce pronesl, že proti takovéto zelňačce by nikdo nemohl říct ani „pr*“.

Street food zelňačka podle Petra Slívy

Nejprve si omyjte a oloupejte 2 větší syrové brambory a pak je nakrájejte na stejně velké kostičky. Vložte je do hrnce a dejte je povařit do vody se špetkou soli a kmínu. Ve chvíli, kdy budou brambory měkké, stáhněte je z plotýnky a nechte je ve vodě „odpočívat“. 

Následuje zelí a koření

Pak sceďte 1 balíček kysaného zelí, pokrájejte ho na menší kousky a vložte do nového hrnce. Zalijte ho vývarem z brambor a přidejte směs koření, nejlépe v sítku, a to tymián, bobkový list, nové koření a celé kuličky pepře. Dejte polévku vařit na dobu zhruba 30 minut.

Sušené houby

Jako skvělou inovací se v tomto receptu ukázaly sušené houby. Zalijte 1 balíček sušených hub horkou vodou a nechte je pár minut nabobtnat.

Klobása dá polévce říz

Připravte si nadrobno pokrájenou 1 velkou cibuli, 2 klobásky nakrájené na půlkolečka a na pánvi je společně orestujte na trošce sádla či oleje. Přidejte také trošku drceného kmínu a uzenou papriku, které polévku nádherně provoní. Výsledkem by měla být zlatavá, ale ne křupavá cibulka a pěkně vypečená klobása.

Dejte vše do jednoho hrnce

Jakmile je zelí měkké, odeberte sítko s kořením, přidejte osmaženou klobásu a, houby i s vodou a uvařené brambory. Vodu z brambor zatím nechte stranou. Využijte silný hovězí vývar, kterým vše zalijete a necháte 5 minut společně povařit. Díky tomu se dokonale propojí jednotlivé chutě.

Na řadu přichází jíška

Na pánvi od klobás s cibulí rozehřejte kousek másla a ve chvíli, kdy začne jemně pěnit a vytvářet mléčnou pěnu do něj nasypejte trochu mouky a pečlivě míchejte. Jakmile přestane pěnit, stáhněte ji z ohně a zahustěte s ní provařenou polévku. Na závěr dochuťte solí a pepřem, případně i dalším potřebným kořením dle vaší chuti.

Můžete podávat

Zelňačku servírujte v hluboké misce a dozdobte ji kopečkem zakysané smetany a pár kousky osmažené klobásky.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.tv.nova.cz