Název je pro někoho možná i odpuzující, ale nezatracujte je hned na začátku! Zelné palačinky jsou totiž vynikající změnou. Nevěříte? Připravte si je podle našich dvou receptů a posoudit pak můžete sami. Máte raději sladké nebo slané? Oboje? Není problém, máme recepty na obě varianty.
Když se řekne zelí, někdo si představí kachnu se šesti, halušky nebo segedín. To se mu pak zelné palačinky zdají podezřelé. Ale nemusíte mít obavy, možná od té chvíle, co je ochutnáte, se vám bude při vyslovení „zelí“ vybavovat i zelná palačinka!
Zelné palačinky nasladko
Potřebné ingredience:
- 2 žloutky
- sůl – špetka
- 250 ml mléka
- 20 g moučkového cukru
- 220 g hladké mouky
- 2 bílky (na šlehání)
- 200 g bílého zelí
- 250 ml sodovky
- skořicový cukr (na posypání)
- sádlo/máslo/olej (na vymazání pánve)
Postup:
Nejdříve si připravte zelí, které si nastrouhejte na jemném struhadle a poduste doměkka v jemně osolené vodě (bude to trvat cca 3 minuty). Zelí sceďte, prolijte studenou vodou a nechte pořádně okapat.
Pak si nachystejte tuhý sníh z 2 bílků – začátečníci se mohou mrknout na tento článek:
Do misky si nalijte mléko, rozmíchejte v něm žloutky, přidejte špetku soli, cukr, mouku a důkladně smíchejte. Následně přilijte sodovku, opatrně přidejte sníh z bílků a zelí. Vše dohromady zpracujte, ale jemně, přeci jen směs obsahuje sníh!
Teď už stačí rozpálit pánev, vymazat tím, co máte nejraději a smažit z obou stran dozlatova. Spíš než palačinky přes celou pánev se vytvářejí menší kusy. Kdo chce, může hotovou dobrotu obalit ve skořicovém cukru.
Je libo zelné palačinky naslano?
Samozřejmě mezi námi nejsou jen sladkomilové, to je jasná věc. I pro ně máme nachystaný recept! Zelné palačinky, po kterých se budete olizovat až za ušima, jak se říká.
Suroviny:
- 40 g kukuřičného škrobu
- 250 g bílého zelí
- vajíčko
- 120 g hladké mouky
- 100 g jarní cibulky
- olej (na smažení)
- 250 ml vody
- půl lžičky soli
Jak na to:
Rozklepněte si vajíčko do mísy, přidejte špetku soli a rozšlehejte metličkou. Přilijte vodu a metličkou spojte. V druhé misce si smíchejte hladkou mouku se škrobem a pomalu začněte přidávat do tekuté směsi. Dbejte na neustálé míchání metličky a opatrné přidávání, aby se vám nevytvořily žmolky. Nachystejte si zelí a cibulku, čím víc nadrobno budou, tím lépe. Přisypte do připraveného těsta a rozpalte pánev s trochou oleje, jde se na to! Naběračkou naberte hotové těsto, rozprostřete ho na pánev v tenké vrstvě a přiklopte pánev poklicí. Za tři minutky palačinku otočte, nechte jí na pánvi další tři minuty, ale již bez poklice.
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.apetitonline.cz, svetkreativity.cz