Žemlovka je takovým jídlem, které někdo miluje, ale jiný nenávidí, protože na ni vzpomíná z dob školních let s odporem. Nenechte se však mýlit! Žemlovka může být skutečná lahůdka. Stačí, když si ji připravíte doma podle receptu Ládi Hrušky a můžete si být jisti, že si pochutnáte.

Název zemlbába pochází z německého Semmelbaba, což je houskový nákyp. Žemlovka je známá po celém světě a existuje mnoho možností, jak ji připravit. Žemlovku můžete uvařit z jablek, hrušek, tvarohu i pudinku, ale jako základ se vždy používá namáčený bílý chleba nebo sladké tukové pečivo.

Zemlbába je od pradávna ounačována jako pokrm chudých a připravovala se především ze zbytků pečiva, aby se nevyhazovalo. Většina z nás ji okusila ve školní jídelně, díky čemuž na ni nemáme příliš dobré vzpomínky.

Nejoblíbenější je žemlovka v Anglii a Francii

Nejvíce je toto sladké jídlo oblíbené v Anglii a Francii, kde se objevil takzvaný chlebový nákyp už ve 12. století. Šlo o šetřící recept, aby kuchaři nemuseli vyhazovat ztvrdlé bílé pečivo. Tvrdý chleba se tedy namočil a do něj se přidávaly různé přísady.

Někdy se chleba krájel na plátky, jindy na kostky. V Turecku se dokonce naschvál sušil a následně vařil v cukrovo-medovém sirupu. Když byla žemlovka určena pro šlechtice, bývala dokonce ovoněna růžovou vodou.

V Indii se zemlbába nazývá šahi tukra a jejím základem je také tvrdé pečivo, které se usmaží na přepuštěném másle a ovoní šafránem. V Maďarsku je chlebový nákyp také známý a oproti naší žemlovce se na něm rozhodně nešetří máslem.

Ozvláštněte ji druhem pečiva i oříšky či čokoládou

Pokud chcete žemlovku něčím ozvláštnit, využijte toustového chleba, briošek, vánoček, mazanců, loupáků, vek, koblih či croissantů. Oblíbené jsou i ořechy, rozinky, kandované ovoce, vanilka, čokoláda nebo pár kapek rumu.

Žemlovka podle Ládi Hrušky

Pojďme si nyní žemlovku podle Ládi Hrušky připravit. Budete potřebovat 4 plátky toustového chleba, kousek másla, 1 velké jablko, skořicový cukr, rozinky a kousek čokolády.

Nejprve si oloupeme a nastrouháme pevné jablko. Rozprostřeme si toustový chléb a na jednotlivé plátky chleba dáme tenké plátky másla a nastrouhané jablko. Posypeme skořicovým cukrem a dáme další plátek másla, rozinky a čokoládu. Přiklopíme druhým plátkem toustového chleba. Dáme do toustovače a zapékáme pět minut.

Zdroj: www.zemlovka.cz, www.irozhlas.cz, www.milujivareni.cz