Někdo ji nesnášel a jeho nechuť k žemlovce trvá dodnes. Naopak druzí ji milují. Možná jsou strávníci rozděleni 50 na 50, těžko říct. Každopádně žemlovkou od babičky nepohrdla celá rodina. „Přitom taková blbost, co?“ jak by řekla paní Stašová ve filmu Pelíšky!

Jak to se žemlovkou bylo

Ve světě kolují různé hypotézy, jakým způsobem zemlbába vznikla. Jedna z nich je vcelku primitivní, neboť v Německu se připravuje stejný recept na žemlovku, který naši sousedé nazývají Semmelauflauf. Jak jistě víte, německý jazyk je plný seskládaných slov a toto není výjimkou. Semmel znamená žemle, zbytek pak nákyp.

Související články

Žemlovka, dobrota na plechu

Na přesný postup přípravy klasické žemlovky se můžete podívat na tomto videu:

Zdroj: Youtube

Jestliže máte doma klasický pekáček, kde pečete například kuře, bude vaším ideálním pomocníkem právě na žemlovku. Nachystejte si 50 g rozinek, které opláchněte ve vodě a zalijte horkou vodou. Oloupejte slupku ze tří jablek a nastrouhejte je na hrubé straně struhadla. Čtyři postarší rohlíky si nakrájejte na kolečka.

Teď si připravte mísu, kam rozklepněte jedno vejce, prošlehejte ho a přilijte k němu půl litru mléka. Namočte do této tekutiny dvě třetiny plátků rohlíků, nasáklé rohlíky nechejte maličko okapat a začněte skládat do pečlivě máslem vymazaného pekáčku, přičemž nezapomeňte rohlíkem obložit i boky pekáčku.

Rozinky slijte a nechte je okapat. Do další misky si rozklepněte vajíčko, které spojte s 2 lžícemi krupicového cukru, přidejte tučný tvaroh z vaničky, lžičku kukuřičného škrobu, polovinu rozinek a promíchejte.

Do pekáčku s rohlíky rozprostřete nastrouhaná jablka, která si jemně rukama předem vymačkejte, posypte druhou půlkou rozinek, „pocukrujte“ skořicí a jedním balíčkem vanilkového cukru. Na řadu přichází tvarohová směs, kterou rozlijte po vršku. A nakonec vše překryjte plátky namočených rohlíků, které potřete rozpuštěným máslem.

Pekáč se žemlovkou vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C na cirka 45 minut, ale raději nakukujte přes sklo trouby.

Servírujte posypané trochou moučkového cukru.

Zdroje: www.idnes.cz, fresh.iprima.cz, www.cz-test.cz