Poctivé a husté polévky se během chladných dnů podávají i jako samostatné hlavní jídlo. Zahřejí žaludeční stěnu a přispívají k vylučování šťáv, a tím zlepšují trávení. Živiny z domácí polévky z kvalitních ingrediencí posilují náš organismus - zdravé sacharidy a vláknina z kořenové zeleniny, tuky z másla či kvalitního oleje, bílkoviny z masa či luštěnin a k tomu pořádná dávka vitamínů a minerálů. Když si pak k polévce zakousneme krajíc chleba nebo chlebové kostičky osmažíme a vhodíme do polévky, dostaneme tolik potřebnou energii.

Jaké suroviny zahřívají?

Na prvním místě je to zelenina jako mrkev, brambory, křen, cibule, červená řepa, dýně, ale také brokolice, květák, kapusta či fenykl. Nevyhýbejte se masu, vhodné jsou v podstatě všechny druhy masa a ryb. Nezapomínejte ani na rýži, pohanku, ovesné vločky nebo jáhly. Dobrá polévka se neobejde bez koření a bylinek, zahřeje vás pepř, kari, zázvor, muškátový oříšek, rozmarýn, oregano, tymián, kopr. V neposlední řadě jsou důležité tuky, kvalitní olej, ale i máslo nebo sádlo a také olejnatá semínka.

Od zelňačky po švédskou

Výčet polévek, které vás v zimě zahřejí by byl hodně dlouhý, navíc fantazii se při jejich přípravě meze nekladou, inspiraci můžete hledat i v zahraničí, zejména v těch zemích, kde panuje tuhá zima. Z těch tradičních jsou to zelňačka, čočková či fazolová polévka, cibulačka a česnečka, obecně silné masové vývary se zeleninou, ruský boršč, italská minestrone nebo rajská s kapustičkami, švédská houbová polévka či norská rybí a spoustu dalších.


Ruský boršč podle Zdeňka Pohlreicha

Suroviny:

  • 150 g hovězí kližky
  • 150 g hovězího předního s kostí
  • 150 g vepřové plece
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 5 bobkových listů
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • ½ bulvy celeru
  • 1 petržel
  • 1 větší brambora
  • ¼ hlávky červeného zelí
  • 100 g špeku
  • 200 g krájených rajčat z konzervy
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 bulvy vařené červené řepy
  • 1 citron
  • 180 g zakysané smetany
  • snítka kopru
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Maso vložte do asi 2500 ml studené vody, přidejte nové koření, kuličky pepře, bobkový list, sůl a přiveďte k varu. Poté zakryjte pokličkou, stáhněte teplotu a nechte zvolna probublávat asi 120 minut. Průběžně z hladiny sbírejte naběračkou pěnu.
  • Po asi 90 minutách vaření oloupejte cibuli a nadrobno nakrájejte. Mrkev, celer, petržel a brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Zelí nakrouhejte na nudličky. Špek nakrájejte na kostičky a na pánvi ho opékejte dozlatova. Poté do pánve přidejte mrkev, celer a petržel a opékejte je, dokud nezměknou, asi 10 minut. Následně přidejte rajčata z konzervy, mletou papriku a asi 3 minuty restujte.
  • Z hotového vývaru vyjměte maso a nechte ho mírně zchladnout. Poté ho nakrájejte na kousky a dejte zpět do hrnce s vývarem. Přidejte oloupanou řepu nakrájenou na kostičky, restovanou zeleninu i s kostičkami brambor. Vše vařte asi 15 minut. Přidejte sůl a pepř dle chuti a citronovou šťávu.
  • Podávejte se lžící smetany a ozdobte čerstvým koprem.

Zdroje: fresh.iprima.cz,Vitalia.cz