Zdroje: YouTube.com, prozeny.cz, zdravoslav. cz

Přestože zima není úplně obdobím, kdy by byly zeleninové saláty oblíbené, rozhodně byste je čas od času měli zařadit do svého jídelníčku. A pokud jim úplně neholdujete a při jejich konzumaci máte pocit, že jsou zcela bez chuti, možná je připravujete špatně. I salát totiž může chutnat skvěle a dobře zasytit. Například ten z červené řepy s vlašskými ořechy.

Červená řepa a její účinky na zdraví

Červené řepě se často říká krvavý elixír mládí a díky jejím účinkům na lidské zdraví na ni nedávali dopustit už lidé ve středověku. Obsahuje vitamín C a vitamíny ze skupiny B, je také bohatá na hořčík, vápník a draslík. Posiluje imunitu a příznivě působí na srdce a žíly. V červené řepě se nachází i betacyanin, což je druh pigmentu, který je považován za silný antioxidant. Vstřebává se ve střevě a je znám pro své protinádorové účinky. Betacyanin dále rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje jejich stěny.

Pravidelná konzumace červené řepy také podporuje funkci jater, napomáhá k přirozené detoxikaci organismu, odstraňuje zácpu, a dokonce vypíná pleť a lepší stav vlasů a nehtů. A co víc, červená řepa je díky velkému obsahu vody dietní potravinou a skvěle se hodí do redukčních diet.

Ořechy zatočí se stresem

V salátu z červené řepy jsou dále obsaženy vlašské ořechy. I ty jsou ceněny pro své blahodárné účinky na lidské zdraví. Jsou bohaté na nejrůznější vitamíny a minerály a působí protizánětlivě. Vlašské ořechy napomáhají k lepšímu trávení, snižují hladinu cholesterolu, posilují kosti a přispívají k lepšímu spánku. Kromě toho skvěle působí proti stresu a špatné náladě, které mnozí na začátku roku propadají.

Zimní salát z červené řepy

Červenou řepu se vyplatí konzumovat syrovou. Jedině tak si totiž udrží všechny cenné látky, které se jinak v průběhu vaření či pečení vytrácejí. Nemusíte se přitom bát, že bude řepa tvrdá. Nastrouhaná bude naopak krásně křupavá a šťavnatá.

Podrobný postup najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Připravte si 2 středně velké červené řepy a pomocí škrabky je oloupejte. Na struhadle je pak nastrouhejte nahrubo a dejte do větší mísy. K řepě přidejte 1/2 svazku nasekané petrželky a také 1 hrnek nahrubo pomletých vlašských ořechů. Všechno zakápněte 3 polévkovými lžícemi sirupu z granátového jablka (lze nahradit například medem), 4 lžícemi olivového oleje a šťávou z 1 menšího citronu. Přidejte ještě 1/2 lžičky soli a dobře promíchejte. Salát podávejte jen tak anebo jako přílohu k masu.