Živáňská pečeně
Zdroj: Shutterstock

Živáňská pečeně v alobalu z trouby: Za 10 minut připravený komplet oběd

Nejoblíbenější pokrmy jsou ty, během jejichž přípravy je třeba pracovat jen s několika málo surovinami, nezašpiní se takřka žádné nádobí, nestojí mnoho práce, ale přesto chutnají skvěle. A jedním takovým pokrmem je právě živáňská pečeně. Víte, jak ji správně připravit?

Zdroje: YouTube.com, fresh.iprima.cz, jaktak.cz 

Příprava nedělního obědu nemusí stát spoustu času, úsilí, peněz, ani haldy špinavého nádobí. Bohatý a chutný pokrm snadno uvaříte i s pár surovinami a i tak bude naprosto skvělý. Jídlem, které vás osvobodí od všech peripetií v kuchyní, je například živáňská pečeně. Recept, v němž se peče maso s přílohou zároveň, má v českých domácnostech své čestné místo. 

Původ živáňské pečeně

Stejně jako u spousty dalších pokrmů české kuchyně, ani u živáňské pečeně není tak docela jasné, kde se vlastně vzala. Podle některých se ale připravovala už ve středověku. To ale pochopitelně v jiné podobě, než jak ji známe dnes. Namísto alobalu naši předci používali obal z jílu, ve kterém maso společně s dalšími komponenty pekli v otevřeném ohni. Šlo prý o velmi oblíbený pokrm hlavně mezi kočovníky. 

Živáňská pečeně se pak začala hojně připravovat v tehdy ještě československých kuchyních v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století, kdy byla dokonce považována za opravdu slavnostní pokrm. 

Živáňská pečeně v alobalu

Navzdory tomu, nakolik slavnostním jídlem bývala živáňská pečeně považována, je postup na její přípravu velmi snadný. V první řadě je třeba nakrájet si 600 gramů vepřového masa. Použít můžete pečeni, lépe ale uděláte, když sáhnete po krkovici, která je šťavnatější. Nakrájené maso smíchejte se dvěma lžícemi hořčice, osolte jej a opepřete, prolisujte k němu 4 stroužky česneku a přilijte 3 lžíce oleje. Maso uložte na dvě hodiny do chladničky, aby se dobře namarinovalo.

Živáňská pečeně Do živáňská pečeně si můžete přidat vše, co máte rádi.  Zdroj: Shutterstock

V troubě i na grilu

Následně si nakrájejte na kostičky 70 gramů slaniny. 1 větší červenou papriku a 3 cibule si pokrájejte na nudličky. Dále půjde pod nůž 300 gramů paprikové klobásy a 800 gramů brambor. Ty nakrájejte na kolečka. Pak můžete začít živáňskou kompletovat. Připravte si dostatečně velký kus alobalu a položte na něj několik plátků brambor, cibuli, slaninu, papriku, klobásu a také naložené maso. Všechno společně ještě lehce osolte, opepřete a poprašte mletou sladkou paprikou. Alobal dobře zabalte, aby náplň neměla šanci během pečení vypadnout. Takto si připravte několik kousků živáňské pečeně, dejte je na plech a vložte do trouby vyhřáté na 190 stupňů na 60 minut. Po uplynutí času alobal rozevřete a nechte pečeni pár minut dopéct horkým vzduchem, aby všechno lehce zezlátlo. A můžete podávat!

Živáňskou pečeni můžete připravit také na grilu. Na grilu bude pečeně potřebovat asi 90 minut. Každých 20 minut ji pak otáčejte, aby se nepřipálila. 

Akční letáky