Než přistoupíte k samotné přípravě, hodí se znát pár tipů a triků, aby vás něco v průběhu pečení nezaskočilo. Základem všech vynikajících jídel jsou kvalitní suroviny a ani u bábovky to není jinak. Nezkoušejte se tedy ochuzovat o máslo nebo vanilkový lusk, vajíčka dávejte jen čerstvá a mléko plnotučné, na výsledné chuti se vám to mnohokrát projeví.

Bábovkové triky

První, co vás nemine, je oddělení žloutků od bílků, na němž si dejte opravdu záležet. Jakmile by se vám do bílků připletl kousek žloutku, sníh se vám nepovede vyšlehat. To samé platí, pokud je budete šlehat ve vlhké nebo zašpiněné teplé míse. Bílky hned schovejte do chladničky a vyndejte je až těsně před šleháním, zatímco žloutky by měly mít pokojovou teplotu, aby se dobře spojily s máslem. To nechte důkladně změknout při pokojové teplotě, jedině tak docílíte nadýchané pěny. Mouku před použitím vždy prosejte, těsto budete mít nadýchanější. Kromě formy nezapomeňte, že se vám při pečení bude hodit mašlovačka, ruční mixér, špejle a alobal, kterým případně překryjete vrch bábovky. Troubu ale zpočátku vůbec neotvírejte, hrozilo by sražení.

Že nejde vyklopit?

Nejpodstatnější pro hladké vyklopení je čistá a suchá forma, kterou vymažete důkladně tukem. Nepoužívejte máslo, které se snadno přepaluje, ale olej nebo ztužený tuk. Formu vysypejte hrubou moukou tak, aby byly pokrytá všechna zakřivení. Po upečení nechte bábovku zhruba 10 minut odpočinout, na vrch formy položte talíř a jedním pohybem otočte. Pokud se nedaří moučník vyklopit, namočte utěrku ve studené vodě, přikryjte formu seshora a počkejte 10 minut, po té době by měla povolit a sama na talíři skončit.

Tvarohová bábovka

  • 250 g tučného tvarohu
  • 250 g másla
  • 250 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 12 g kypřicího prášku
  • 4 vejce velikosti M
  • 1 vanilkový lusk
  • ½ citronu
  • špetka soli
  • hrubá mouka na vysypání formy

Nejdříve si rozřízneme vanilkový lusk a tupou hranou nože setřeme zrníčka. Oddělíme bílky od žloutků, které našleháme ručním mixérem s cukrem do nadýchané pěny, do ní zašleháme ke konci i vanilková zrníčka a změklé máslo. Přidáme tvaroh a vymícháme dohladka. Z poloviny citronu nejprve ostrouháme kůru a pak vymačkáme šťávu, obojí přidáme do tvarohové směsi. Mouku prosejeme s kypřicím práškem a promícháme se základem. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu, který zapracujeme do těsta stěrkou ode stran mísy. Vlijeme do vymazané a vysypané formy, pečeme zhruba 50 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

Mramorová bábovka

  • 160 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 12 g kypřicího prášku
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 4 vejce velikosti M
  • 4 polévkové lžíce holandského kakaa
  • hrubá mouka na vysypání

Změklé máslo pokojové teploty vyšleháme ručním šlehačem s cukrem, žloutky do nadýchané světlé pěny. Pomalu zašleháme i malou část mléka. Zvlášť si prosejeme oba druhy mouky s kypřicím práškem a přidáváme za stálého jemného mixování a dolévání mlékem, až je vše zapracováno do těsta. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh, který jemně zapracujeme stěrkou do těsta. 2/3 těsta vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy, do zbylé části vmícháme kakao a nalijeme na světlou část. Pomocí špejle těstem několikrát projedeme, abychom vytvořili mramorování. Pečeme 30-40 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Upečená se nelepí na špejli.

Kokosová bábovka

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 150 g cukru krupice
  • 12 g kypřicího prášku
  • 3 vejce velikosti M
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka soli
  • na vymazání tuk a hrubá mouka

Nejprve si smícháme suché suroviny, mouku prosejeme s práškem do pečiva a špetkou soli, vmícháme i kokos. Cukr necháme rozpustit v mléce. Zvlášť si promícháme tekuté ingredience, vejce se sladkým mlékem a olejem. Do směsi vyškrábneme zrníčka z vanilkového lusku a vše smícháme dohromady. Nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Na vysypání můžeme případně použít kokos.