Také vás dovede rozladit tuhé máslo, které nejde namazat na připravené ranní pečivo? Tato potíž je otravná i ve chvíli, kdy se rozhodnete rychle něco upéct a potřebujete do receptu měkké máslo. Pokud jej zapomenete předem vyndat z ledničky, využijte vychytávku, která vám pomůže požadovanou konzistenci během chvilky získat.
Jak připravit domácí zdravé máslo pouze z jedné ingredience? Podívejte se na YouTube video na kanálu Cookrate - Czech:
Trik se sklenicí s vodou
Pokud chcete mít máslo brzy měkké, použijte k tomu obyčejnou sklenici, do které se vejde. Naplňte ji vodou, ale vždy jen horkou. Můžete využít zbytek vody z konvice, která vám zůstala po zalití čaje či kávy.
Nechte ji chvíli ve sklenici, aby se řádně prohřála. Mezitím položte vybalené máslo na talíř. Následně vylijte horkou vodu ze sklenice a přiklopte jí máslo, a to dnem vzhůru. Můžete použít i skleněnou misku. Zhruba po 2 minutách můžete začít máslo krájet a půjde vám i krásně roztírat.
Nahřátý nůž
Další šikovnou metodu, kterou lze využít na ztuhlé máslo, je nahřátí ostrého nože. Před použitím ho ponořte na pár minut do horké vody. Pak s ním máslo pokrájejte na menší kostky. Čím budou menší, tím rychleji budou i nadále měknout. Nůž nahřejte před každým řezem.
Struhadlo nebo škrabka
Velice oblíbeným způsobem na změknutí másla je také použití struhadla. Před použitím máslo jednoduše nastrouhejte na jemné hobliny. Využít můžete podobným způsobem i škrabku, kterou vytvoříte tenké plátky.
Pak nechte máslo pár minut odpočívat v pokojové teplotě. Hobliny lze také dát rovnou na krajíc chleba či bagetu a po chvilce je běžným způsobem rozmazat.
Máslo rozválejte
Ztuhlé máslo můžete také rozválet. Vložte jej mezi dva stejně velké kusy pečicího papíru a pomocí válečku na těsto jej rozválejte do tenké placky. Z každé strany lze máslo přes papír ještě prohřát dlaněmi. Během chvilky bude akorát k použití.
Tip na závěr
Čemu byste se měli při změkčování másla naprosto vyhnout, je určitě použití mikrovlnné trouby. Přestože se toto řešení nabízí, je nevhodné. Máslo se v ní ohřívá nerovnoměrně, a proto je mnohdy i částečně rozpuštěné.
Zdroje: www.irecept.cz, www.nasdum.cz, www.apetitonline.cz