Žmolenka nebo drobenky, chcete-li, zdaleka nemusí zdobit jen nejrůznější koláče, koláčky, buchty na plech. Zkuste jí jednoduše zasypat jen ovoce. Anebo si vyrobte zahraniční lahůdku - crumble, kde se spojí lahodná chuť másla s poctivou drobenkou a teplým voňavým ovocem.

Z jakých ingrediencí nejlépe žmolenku připravit, aby byla nádherně sypká a lahodná? Tady je recept:

Zdroj: Youtube

Vtip téhle žmolenky je v použití dvou druhů cukrů. Ty jí dodají lahodnou, skoro pikantní chuť. Cukr krystal je klasika, na které samozřejmě není nic špatného. Když jej ale smícháte s tmavým třtinovým cukrem, dostane drobenka úplně jinou chuť a díky hnědému cukru bude vonět po karamelu.

Recept raz dva

V některých receptech se uvádí polohrubá nebo hrubá mouka, ale s hladkou moukou bude fungovat recept naprosto dokonale. Připravte si oba druhy cukru. Odvažte 150 gramů klasického cukru krupice, pak 50 gramů hnědého cukru. Přidejte 400 gramů hladké mouky a zhruba 2 gramy soli. Nakonec do mísy přidejte ještě 400 gramů másla pokojové teploty.

Rukama, nebo robotem

Buď můžete využít pomoci kuchyňského robota a drobenku nechat vypracovat jím, nebo klasicky - hezky postaru - použijte ruce a žmolenku vypracujte svými prsty. Bude krásně drobivá. Nyní máte dvě možnosti. Buď ji použijete hned a tak, jak je, ji nasypete na připravený koláč. Nebo ji můžete nechat zapéct v troubě! Pokud se rozhodnete pro její pečení, přendejte ji na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně ji rozprostřete.

K čemu pečená?

Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a drobenku zapečte. Trvá to jen několik minut, dokud nechytí růžovou barvu.

A proč žmolenku zapékat? Můžete ji tak využít jako zdobení na nejrůznější studené dezerty, které se nepečou, a pochutnat si na ní i v letních dezertech. Skvělou zprávou navíc je, že žmolenku můžete klidně uchovávat několik měsíců v mrazáku. Klidně si ji tedy připravte do zásoby, přesypejte do uzavíratelného boxu na potraviny a zamrazte. Pak si ji můžete dle potřeby uloupnout, kdykoliv budete chtít.

Tip na závěr

Proč používat hnědý cukr? Rozhodně se nejedná o zdravější variantu, jak rádi tvrdí někteří výživoví poradci nebo známí internetoví kuchaři. Je to úplně stejný cukr, jako ten bílý. Vyrábí se z cukrové řepy, pouze je obohacen o třtinovou melasu. Jeho bonus však spočívá v chuti. Má jemnou karamelovou chuť, která dodá moučníkům zase trochu jiný nádech, což klasický bílý cukr neumí.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, cheflindseyfarr.com, fresh.iprima.cz