V roce 1960 vydalo Vydavatelství vnitřního obchodu publikaci s názvem Normy nápojů a jídel pro mléčné jídelny, prodejny mléčných lahůdek, bufety, případně automaty. Byla to jakási bible pro všechny zmíněné státní podniky, podle které musely připravovat nabízené pokrmy. Patřily mezi ně i zmrzlinové pochoutky, a protože se předpisy striktně dodržovaly, chutnaly všude v podstatě stejně. Zmrzliny se připravovaly často z tvarohu, stačí si původní recepturu přepočítat pro domácí podmínky (výsledkem je 1000 ml zmrzliny) a můžete se vrhnout do práce.
Tvarohová zmrzlina dle ČSN
- Suroviny:
- 460 ml mléka
- 10 g želatiny
- 1 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 450 g měkkého tvarohu
- Postup:
- Do 250 ml mléka vsypte želatinu a nechte ji hodinu nabobtnat.
- Do hrnce nalijte zbytek mléka, přidejte vejce, cukr a nabobtnalou želatinu.
- Za stálého míchání metličkou přiveďte k varu, odstavte a nechte vychladnout.
- Následně tuto směs postupně přidávejte k tvarohu a vyšlehejte v hladký krém. Ten pak přelijte do plastových krabiček a vložte do mrazáku. Během mražení směs asi třikrát promíchejte.
- Hotový krém můžete naplnit i do forem na nanuky a zamrazit.
- K této základní tvarohové zmrzlinové směsi se podle publikace mohly přidávat různé ovocné protlaky k vytváření ovocných zmrzlin, anebo také kokos - 100 g mletého kokosu povaříte ve 150 ml mléka, necháte zchladnout a poté vyšleháte se základní tvarohovou hmotou. Necháte zmrazit a je hotovo.
Zdroje: makova-panenka.cz, www.ctidoma.cz