pohanka

Znovuobjevená pohanka

Pohanka (Fagopyrum esculentum) byla kdysi hojně pěstovaná a rozšířená skoro v celé Evropě. Její název připomíná cestu, po které se tato plodina, původem z oblastí východní Sibiře, Mandžuska, Mongolska a dalších území za Himálajemi, šířila na západ.

Někdy ve 13. století se pohanka díky kočovným kmenům Mongolů a Tatarů vydala do Evropy. Asiaté ji pěstovali kvůli výživným semenům, trojbokým nažkám, které mj. obsahují 67 % škrobu, 3 % bílkovin.  Do Ruska a na Ukrajinu se rozšířila pohanka tatarská, zvaná tatarka.  

V Čechách se pohanka zabydlela poměrně záhy. Z nažek zbavených slupky (osemení) se mlela hrubá mouka, z níž se pekl tmavý chléb, z krupice se vařila kaše, z krupek a krup se připravovaly další pokrmy. Semena pohanky se výborně osvědčila při výkrmu drůbeže a celé rostliny jako zelená píce pro domácí zvířata.

Zelené hnojení, krmivo, potrava včel, léčivo...

Botanikové řadí pohanku mezi rostliny rdesnovité, kam vedle její příbuzné reveně (rebarbory) patří i známý šťovík. Díky nesporným nutričním hodnotám a zájmu spotřebitelů o zdravé potraviny se plodina v řadě domácností vrací na jídelníček.

pohanka v květupohanka v květuAutor: Archiv ireceptar.cz

Také farmaceutický průmysl a lékaři si velmi cení vysokého obsahu rutinu (flavonový derivát) v celé rostlině (1 až 2 %), který je součástí léků proti vysokému krevnímu tlaku, působí účinně i při léčbě křečových žil, zánětu žil, hemeroidů a zvyšuje obranyschopnost proti infekčním chorobám.

Pohanku je dnes možné koupit v různém zpracování nejen v bioobchodech, ale i v běžných prodejnách potravin. Hodí se jako příloha k pečeným i uzeným masům, k vaření kaše (známé italské polenty), péci se z ní dá jen s přidáním pšeničné mouky. Ale smažené lívance a pirožky mohou být čistě pohankové. Stejně tak polévky, pomazánky, rizota. Přečtete si víc o pohankových jídlech.

Vegetační doba je pouze 10 až 12 týdnů, nicméně pohanka poskytuje velké množství zelené hmoty, a hodí se tak proto výborně i jako zelené hnojení. Množství krásných narůžovělých květů poskytuje bohatou pastvu včelám, med má však nezvyklou příchuť. 

Jak uvařit krupky

Pohanku loupanou, lámanou (krupky) i krupici propláchneme studenou vodou, vodu slijeme. Na 1 díl pohanky nalijeme 1,5 dílu studené, osolené vody s kapkou oleje. Vaříme 2 až 3 minuty, vodu nesléváme, nemícháme a necháme asi 30 minut dojít. Vařenou pohanku podáváme jako přílohu. Dochutit ji je možné osmaženou cibulkou, česnekem, rozškvařenou slaninou a podobně.

pohankapohankaAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Špenátová pohanka

Potřebujeme

  • 150 gramů pohankových krup
  • 2 cibule
  • 1 mražený špenát
  • 4 stroužky česneku
  • 350 g zeleného hrášku
  • 1 zelenou papriku
  • zeleninový vývar
  • olej
  • černý pepř, sůl

Jak na to

Na oleji osmahneme cibuli, přidáme špenát, podle potřeby dolijeme zeleninový vývar, krátce povaříme, přidáme hrášek, nadrobno nakrájenou papriku, česnek, sůl, pepř. Nakonec přidáme uvařenou pohanku a promícháme.

Pohankové karbanátky

Potřebujeme

  • 250 g pohanky „lámánky“ (kroupy)
  • středně velkou kapustu
  • 3 cibule
  • olej
  • strouhanku
  • koření (majoránku, bazalku, petrželku, saturejku), sůl
  • 1 vejce
  • 3 stroužky česneku.

Jak na to

Kapustu uvaříme v osolené vodě, nakrájíme ji nadrobno, osmahneme cibuli a krátce na ní podusíme kapustu. Necháme vychladnout, smícháme s uvařenou pohankou, kterou jsme nechali dojít jen 15 minut, dále vajíčkem, kořením a utřeným česnekem. Vytvarované karbanátky obalíme ve strouhance a smažíme na oleji.

Foto archiv

Akční letáky