Drobné ovoce můžeme snadno zamrazit.

Zpracování letního ovoce bez cukru a chemie: sušení, mrazení, sterilování

Léto přináší hojnost čerstvého domácího ovoce. Jak si uchovat přebytky na zimu, aby si zachovaly co nejvíce chutě a zdraví prospěšných látek?

Právě natrhaným třešním nebo meruňkám se nevyrovná žádný exotický plod. Díky velkým přepravním vzdálenostem se ovoce musí trhat nedozrálé, v pevném stavu, tedy tak, aby vydrželo transport, skladování a celou dlouhou cestu až ke koncovému zákazníkovi. Ochrannými chemickými přípravky se na plantážích rozhodně nešetří. Dokonce se doporučuje takové ovoce, jako jsou banány a pomeranče, kupovat raději v bio kvalitě, která zaručuje pěstování bez použití pesticidů a nadměrných dávek průmyslových hnojiv. V létě je ale ovoce dost z domácích zdrojů a měli bychom si je užívat, co jen to půjde. Kromě tradičního zahradního ovoce, jako jsou třešně, jahody, meruňky, broskve, angrešt a rybíz, si přijdou na své i ti, kteří si rádi zdravou pochoutku nasbírají sami v přírodě. Lesní jahody, borůvky a maliny jsou opravdovou delikatesou.

letní úrodaletní úrodaAutor: Archiv ireceptar.cz

Sto kompotů ve spíži?

Dostatek ovoce je sice velmi příjemný, ale bohužel je časově omezen pouze na období léta. A samozřejmě nutně dojde i k opačné situaci, totiž že je najednou ovoce tolik, že nevíme co s ním. Celá úroda se samozřejmě sníst nedá, a tak přicházejí na řadu nejrůznější způsoby uchování ovoce tak, abychom je měli po ruce po celý rok. Možná se dvakrát nehrnete do zavařování a děsí vás představa stovek kompotů ve spíži, které stejně nikdo nejí. Zkusme to letos udělat trochu jinak, vyzkoušet jiné postupy tak, aby byl výsledný produkt nejen chutný, ale aby si zároveň zachoval maximum vitaminů a zdraví prospěšných látek.

kompotování patří k velmi oblíheným způsobům zpracování úrodykompotování patří k velmi oblíheným způsobům zpracování úrodyAutor: Archiv ireceptar.cz

Ovoce pro zdraví, mládí a krásu

Mezi nejšetrnější způsoby zpracování ovoce patří sušení a mražení.

Na ovoci si kromě lahodné chuti ceníme právě jeho pozitivního přínosu pro naše zdraví. Přesné složení se samozřejmě liší druh od druhu, ale souhrnně vzato, ovoce obsahuje velké množství vody, fruktózy, vlákniny, vitaminů (a to zejména vitaminu C a B), minerálních látek (jako jsou železo, fosfor, vápník, draslík) a kyselin. Ovoce má na lidské tělo blahodárné účinky, čistí, zavodňuje, dodává energii, má silné antioxidační a omlazující působení. Cílem zpracování ovoce by mělo být i zachování jeho nutričních hodnot, vyhneme se proto dlouhému vaření a použití vyšších dávek konzervantů.

sušená jablkasušená jablkaAutor: Archiv ireceptar.cz

Sušení ovoce

Vzhledem k tomu, že přeci jen ne vždy je léto slunné s teplotami nad 30 °C, nespoléháme na přirozené sušení venku. V zemích s teplejším klimatem je tento způsob běžný a často se takto suší fíky, datle, meruňky a švestky. Za vlhčího a chladnějšího počasí však hrozí, že ovoce napadne plíseň a veškerá snaha a přínos pro zdraví by byl ten tam. Pokud máte sušené ovoce rádi, bude nezbytné pořídit si sušičku. Vyplatí se větší model s dobře regulovatelnou teplotou.

  • Ovoce k sušení musí být co možná nejvíce vyzrálé, aby v něm byl velký podíl cukrů a méně vody. Takové ovoce bude po usušení velmi chutné.
  • Vybíráme takové druhy ovoce, které samy o sobě nejsou příliš šťavnaté.
  • Před sušením je musíme připravit. Meruňky rozpůlíme, nebo je nakrájíme na kousky. Třešně, višně a švestky vypeckujeme.

Abychom v ovoci zachovali vitaminy, mělo by sušení probíhat při teplotách do 42 °C. Tuto regulaci nám umožní pouze sušičky s nastavitelnou teplotou. Sušení při takto relativně nízké teplotě bude sice probíhat déle, ale získáme opravdu ten nejkvalitnější produkt.

sušené švestky, pochoutka která prospívá trávenísušené švestky, pochoutka která prospívá tráveníAutor: Archiv ireceptar.cz

Usušené ovoce by nemělo být tvrdé, stále by si mělo zachovávat měkkost a pružnost. Po usušení je skladujeme na suchém místě, nejlépe ve skleněných nádobách se šroubovacím uzávěrem. Správně usušené a skladované vydrží po celou zimu.

Mrazení letní úrody

Potlučené, poškozené nebo mokré ovoce nikdy nemrazíme.

Mrazení je dalším způsobem zpracování ovoce, které zachová v ovoci maximum zdraví prospěšných látek. Stejně jako u sušení platí, že ovoce by mělo být plně vyzrálé a kvalitní. Tento způsob je ideální pro bobuloviny a drobné ovoce. Mrazíme tedy zejména borůvky, jahody, rybíz, maliny apod.

  • Před zamrazením ovoce dobře umyjeme a usušíme.
  • Poté je nasypeme na tácky, které je umístíme do mrazáku.
  • Poté, co ovoce zmrzne, sesypeme je po menším množství do plastových sáčků nebo krabiček.

mražené lesní plodymražené lesní plodyAutor: Archiv ireceptar.cz

Konzervace bez cukru a bez chemie

Tento způsob konzervace je ideální pro letní jablka a všechny druhy slivoní. Pěkné zdravé ovoce zbavíme pecek či jader, poté je po menších množstvích vložíme do hrnce a na malém plameni uvedeme do varu. Vaříme je asi 15 minut a poté ovocem plníme zcela čisté sklenice. Sklenice zavíčkujeme a postavíme obráceně. Po vychladnutí zkontrolujeme těsnost víček a kompoty uložíme do spíže.

Akční letáky