Chléb nejsnáze proschne, pokud jej nakrájíme na plátky.
Zdroj: ArtemSh / Shutterstock.com

Tvrdý bochník chleba nevyhazujte. Finta s vodou mu vrátí měkkost

Samozřejmě se všichni snažíme neplýtvat potravinami a nakupovat jenom tolik, abychom všechno zdárně spotřebovali a nebylo nutné nic vyhazovat. Ale někdy se to i přes sebevětší snahu nepodaří, nákup neodhadneme, případně nastanou nějaké neočekávané okolnosti, a zbude nám pořádný kus tvrdého chleba, třeba i celý bochník. Vyhodit chleba nám nepřijde správné, ale tvrdý už konzumovat nemůžeme. Tak co s tím? Přitom existuje jednoduchý, i když poněkud neuvěřitelně znějící trik, jak z takového chleba udělat zase dobrý, vláčný kus pečiva.

Nejprve vezměte chléb, překonejte zábrany a opláchněte ho proudem studené vody z kohoutku. Potom mokrý bochník zabalte do alobalu a vložte na plech do studené trouby. Tu pusťte na 150 °C. Po dosažení této teploty chléb ohřívejte zhruba 12–15 minut. Potom chléb vyndejte, odstraňte alobal a dejte do trouby na dalších pět minut „dopéct“. Výsledkem tohoto zajímavého procesu bude opět měkký chleba, který můžete dál konzumovat tak, jak jste zvyklí.

A pokud byste se přece jenom nechtěli do tohoto postupu pouštět, tak vězte, že ani tvrdý chleba nemusíte vyhazovat, ale dá se zužitkovat různými způsoby.

Využití ztvrdlého chleba v kuchyni

Můžete z něj namlít strouhanku, kterou využijete například na zahušťování karbanátků nebo guláše, případně ji lze použít místo mouky při přípravě dušeného masa. Strouhanku ale ještě předtím, než ji uložíte do uzavřené nádoby, nechte dobře proschnout.

Ze ztvrdlého chleba můžeme připravit strouhanku.

Připravit z něj můžete nejen obligátní topinky, ale také například výborné chlebové snacky, které poslouží jako domácí a zdravější varianta mlsků ke sledování televize.

  • ztvrdlý chléb
  • prolisovaný česnek
  • olej
  • mletou sladkou papriku
  • majoránku
  • špetku pepře
  • drcený kmín
  • sůl podle chuti

Ve větší nádobě smíchejte olej, česnek, sůl a koření. Rozkrájejte chléb na kostky. Do předem připravené směsi nasypte chlebové kostky, promíchejte a na plechu pokrytém pečicím papírem dejte na pár minut zapéct do trouby. Koření můžete samozřejmě uzpůsobit podle vlastní chuti, existuje nespočet variant.

Topinky si můžeme opéct i nad ohněm.

Případně si z tvrdého chleba můžete udělat zásobu krutonů do krémových polévek nebo salátů.

  • 200 g ztvrdlého chleba
  • 1 stroužek česneku
  • ¼ hrsti bylinek
  • 1 lžíci olivového oleje
  • sůl

Nakrájejte chléb na kostičky a dejte je do mísy. Oloupejte česnek, rozmačkejte ho a smíchejte s nasekanými bylinkami, olejem a solí. Můžete také všechno rozmixovat. Směs promíchejte s chlebovými kostkami, ty potom rozložte na plech pokrytý pečicím papírem a pečte v troubě na 200 °C přibližně 10 minut. Hotové krutony můžete hned spotřebovat, případně si je uschovat v uzavíratelné dóze, aby k nim nemohla vlhkost. Budete je pak mít k dispozici kdykoliv.

Ze ztvrdlého chleba můžeme připravit skvělé krutony do polévek.

Můžete si udělat i výbornou a levnou chlebovou polévku. Starší chléb nakrájejte na kousky a osmažte na sádle spolu s jemně nakrájenou cibulkou. Přilijte litr a půl vody, osolte, přidejte mletou sladkou papriku a povařte. Do vařící polévky nalijte za stálého míchání rozšlehané vejce. Nechte provařit a ozdobte zelenou petrželkou.

Akční letáky