Právě teď je nejvhodnější doba pro výsadbu opadavých dřevin. Vyberte takové, které vaši zahradu zkrášlí a zároveň poskytnou potravu ptačím návštěvníkům. Jaké keře se mezi našimi ptáky těší největší oblibě? A využijete jejich plody i vy?
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
Sýkora parukářka (Parus cristatus)
Stromy a keře v zahradě poskytují ptákům útočiště v době hnízdění. Mohou být však i zdrojem jejich potravy, a to hlavně v hubeném zimním období. Občanské sdružení Pro živou krajinu připravilo v příručce Původní keře ČR hitparádu keřů, které si oblíbilo největší množství druhů ptáků, kteří u nás žijí nebo se zastavují při svém putování. Příručka je v elektronické podobě zdarma ke stažení na webu www.puvodnikere.cz
Následujících deset keřů do vaší zahrady zaručeně přiláká hladové opeřence. Z některých můžete ptáčkům uzobávat, některé jsou jedlé a chutné i pro nás, z jejich plodů si připravíte kompoty, džemy i likéry. Všechny mají jedno společné - jsou to naše původní keře. Právě proto, že jsou odedávna součástí naší krajiny, mají je ptáci tak rádi.
Jeřáb ptačí
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
brkoslav na jeřabinách
Jednoznačně nejoblíbenějším ptačím keřem je jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia), celkem jej konzumuje 63 druhů ptáků. Na podzim zahradu vyzdobí červeně zbarvenými listy i plody. Lidem se konzumace čerstvých jeřabin nedoporučuje, plody jeřábu jsou vhodné k přípravě sirupů a kompotů, dodají pikantní chuť hovězí či zvěřinové pečeni nebo omáčkám.
Bez černý
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
bezová marmeláda
Bezinky, kozičky, smradinky, kašička, psí bez... To jsou jen některé lidové názvy listnatého keře, který má široké využití v léčitelství i potravinářství. Čerstvé plody bezu černého (Sambucus nigra) mají projímavé účinky, po usušení či uvaření je však můžete konzumovat bez obav. Bezinky využijete při přípravě likéru, kompotů nebo želé, z květů osmažíte v těstíčku jako kosmatici, vyrobíte vynikající šťávu, nebo usušíte na čaj.
Jalovec obecný
Třetím nejoblíbenějším ptačím keřem je jehličnatý jalovec obecný (Juniperus communis). Jeho dužnaté šišky, jalovčinky, jsou velmi aromatické a používají se ke kořenění zvěřiny a při výrobě alkoholických nápojů (gin, jalovcová).
Hloh obecný
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
Hloh obecný (Crataegus monogyna) je opadavá listnatá dřevina, často se využívá pro pěstování živých plotů. Přestože na jaře krásně kvete, vůně květů není právě nejpříjemnější, kromě toho hloh ukrývá také trny. Květy i plody mají příznivé účinky na srdeční činnost, snižují krevní tlak.
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
samička pěnkavy obecné
Brslen evropský
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
Pestře zbarvené plody brslenu evropského (Euonymus europaeus), zvané též biskupské čepičky, má brslen evropský. Brsleny doslova prozáří podzimní zahradu, barva olistění přechází od jasně červených až po fialové odstíny. Je to však rostlina smrtelně jedovatá, nebezpečná je hlavně pro děti, které lákají barevné a zajímavě tvarované plody. Ptáci je ovšem konzumují bez problémů.
Svída krvavá
Svída krvavá (Cornus sanquinea) je velmi odolná dřevina, pěstovaná jako okrasná rostlina, využívá se také pro zpevnění svahů. Rodové jméno získala podle rudého zbarvení listů na podzim, krásně odstíny červené mají i holé větévky v zimě.
Trnka obecná
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
Trnka obecná (Prunus spinosa)
Chcete-li v zahradě zbudovat úkryt pro množství živočichů, vyberte si trnku, tvořící husté a rozložité keře. Kromě toho plody trnky obecné (Prunus spinosa) poskytnou potravu ptactvu v zimním období a na jaře ji mnozí ptáci vyhledají k hnízdění. A nejen to, trnky slouží jako základní surovina pro výrobu vína, pálenky i zavařenin.
Dřišťál obecný
close
info
Shutterstock.com / Agnes Kantaruk
zoom_in
Plody dřišťálu jsou zralé v zimě
Jedná se o poměrně vzácný keř se žlutými hrozny květů a karmínově zbarvenými plody, díky nim se dřišťálu přezdívá „dračí jahody“. Zralé plody dřišťálu obcného (Berberis vulgaris) jsou jedlé a plné vitamínu C, výrazné, kyselé až trpké chuti. Můžeme je použít všude, kde se přidávají citróny, například do kompotů, marmelád nebo šťáv, dochucují se jimi omáčky i ovocné cukroví. Ostatní části rostliny jsou jedovaté.
Dřín obecný
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
Ještě bohatší na vitamín C jsou dřínky, velmi chutné plody dřínu obecného (Cornus mas). Plně vyzrálé plody, zbarvené do tmavě červené barvy, jsou vhodné k přímé konzumaci, neztratí se ani jako surovina k zavařování, při výrobě džemů nebo sirupů.
Zimolez obecný
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
zimolez ovíjivý
Zimolez obecný (Lonicera xylosteum) vás potěší spíše svými nápadnými a vonnými květy. Plody jsou totiž pro člověka jedovaté, na dobroty tedy tentokrát raději zapomeňte a nechte bobule ozobat ptačí hladovce.