Možná jen zahradu právě předěláváte, nebo jste plni inspirace poté, co jste si v zahradnickém časopise prohlíželi okouzlující květinové záhony. Ať už za vaší snahou zvelebit zahradu stojí jakýkoli z těchto důvodů, vyhrňte si rukávy, oblékněte si rukavice, vezměte do ruky lopatku a rýč a vydejte se na zahradu vylepšit váš květinový záhon. Na pestrosti a zajímavosti mu může přidat některá z následujících květin. Pro vaši snadnější orientaci jsme je ve fotogalerii seřadili alespoň přibližně podle doby kvetení.

Kalokvět (Agapanthus) kvete v průběhu léta, ale atraktivní dokáže být díky svým listům takřka po celý rok. Tato dlouze kvetoucí rostlina je velmi tolerantní ke slunečnímu záření a teplu, navíc není třeba ji velmi často zalévat. Modrá kulovitá květenství se objevují často až ve výšce 60 cm, takže by měla rostlina na záhoně vyniknout.

Pěnišník (Rhododendron) miluje kyselou půdu a polostinnou polohu. Patří k jedněm z nejatraktivnějších zahradních keřů. Než je do své zahrady vysadíte, vykopejte v zemi velkou jámu a půdu z ní důkladně promíchejte s rašelinou. Jako stálezelená rostlina potřebuje rododendron zálivku i v zimě, v bezmrazých dnech.

Modřenec (Muscari) díky svým ne zcela typickým a nádherně kvetoucím klasovitým květenstvím si tato cibulovina získala hodně oblíbenců. Dočkat se u ní můžete nejen modrého, ale i růžového, žlutého nebo bílého květu. Vyniknou například v trávě ve větším množství, hodí se rovněž do skalek nebo jako podrost dřevin.

Plamének (Clematis) uchvátí krásou svých květů každého. Ideální je vysadit jej u zahradních oblouků, loubí a treláží. Má rád slunné polohy, ale jeho kořeny je třeba chránit některou z nízkých kobercových rostlin. Při výsadbě nové rostliny počítejte s nutností vysadit ji o 5 cm hlouběji, než rostla v kořenáči.

Krokus (Crocus) patří k raným jarním cibulovinám. Často jeho květy ale zahlédneme ještě pod sněhem. Výrazné barvy jejich květů a téměř nulová nutnost péče z nich činí velmi žádané květiny. Růst mohou na skalkách, v trávnících i na záhonech. Vyniknou nejlépe ve skupinkách podle barev. Pořídit se dají v bílé, žluté, fialové i vínové barvě květu.

Třapatka (Echinacea) je velmi odolná vůči suchu, navíc snadno roste a jako trvalka patří mezi dobře odolné vůči mrazu. Mnozí z vás ji znají rovněž pod názvem rudbekie. V současnosti je oblíbená také díky svým významným léčivým účinkům. Zvlášť dobře účinkuje na posílení imunitního systému, redukuje alergie a ničí viry a baktérie. Na záhonu s propustnou půdou vytrvá mnoho let.

Narcis (Narcissus) díky dlouhodobému šlechtění dosáhl na statisíc vyšlechtěných odrůd. Každý si tak může zvolit tu, která ho nejvíce oslovila a umístit ji na své zahradě do záhonu mezi další cibuloviny, například mezi tulipány a modřence. Nebývalý efekt v zahradě vytvoří jednotlivé cibule vysazené neuspořádaně do trávníku. Úžasná pestrost jejich druhů jim zajišťuje celou řadu příznivců. Pro jejich pěstování je třeba vědět, že jejich cibule musí být vysazeny alespoň 15 cm pod povrch středně těžké a dobře propustné půdy.

Kopretina (Leucanthemum) okouzluje všechny svou jednoduchostí a přirozenou krásou. Začne kvést již na jaře a postupně nakvétá až do podzimu. Jedná se o klasické jednoduché trvalky, které je třeba nejpozději po třech letech přesadit v zahradě na jiné místo. Snadno si je tak namnožíte pomocí dělení trsů. Vyplatí se odkvetlé květy sestřihnout, rostlina tak znovu obrazí.

Pomněnka (Myosotis) je nejen u nás natolik oblíbenou květinou, že se stala dokonce aljašskou státní rostlinou. I vaši zahradu doslova rozněžní její drobné modré nebo růžové kvítky. Hodí se i do truhlíků, ale nejvíce vynikne jako lem okrasných záhonů. Vhodná je i do skalek. Vysazujeme ji v trsech, aby působila výraznějším dojmem.

Zlatice (Forsythia) rozzáří každou zahradu do zlatova již před nástupem jara, a právě proto by neměla v žádné zahradě chybět. Tyto okrasné keře rozkvétají ještě dříve, než se na jejich větvích objeví svěže zelené lístky. Jsou ideálními rostlinami pro živé ploty, i jako solitéry do trávníků.

Mečík (Gladiolus) obvykle začíná kvést 90 dní po vysazení. Mečíky jsou spojovány s oslavami 40. výročí sňatku. Skvěle se hodí k řezu do kytic. Měly by být vysazovány na stanoviště chráněná před větrem, který by je mohl jinak vyvracet. Hlízy šlechtěných kultivarů se v našich podmínkách vysazují každoročně.

Bohyška (Hosta) se pěstuje pro krásu svých listů. Tato nenáročná rostlina lépe snáší přistíněná až stinná místa. V zahradě si z těchto trvalek můžete vytvořit doslova sbírku odrůd, neboť celkem jich existuje přes 40 druhů. Jednotlivé druhy mají ještě své kultivary.

Pivoňka (Paeonia) se nemá přesazovat, jinak jí dlouho potrvá, než po přesazení pokvete. Nic tak nerozzáří vaši zahradu jako kvetoucí růžové pivoňky. Díky bohatým květům pivoněk může vaše zahrada zářit ve všech barvách vyjma modré a černé. Většina květů nádherně voní. Pivoňky řadíme k vytrvalým polokeřům.

Z dalších překrásných květin, bez nichž by byly naše zahrady o mnoho chudší, jmenujme ještě hortenzie (Hydrangea), levandule (Lavandula), šeříky (Syringa), lilie (Lilium), konvalinky (Convallaria), lupiny (Lupinus), slunečnice (Helianthus), tulipány (Tulipa) a pochopitelně nesmíme zapomenout na královny květin – růže (Rosa).