Od naší mateřídoušky se liší dřevnatou lodyhou. V jídelníčku by měl mít tymián nezaměnitelné místo, vždyť jde o takřka zázračnou léčivku. Zachrání nás při průjmech i dalších trablech se zažíváním, likviduje menší záněty, mírní kašel, stejně tak bolesti v krku. Seznam všech jeho prospěšných vlastností by vydal na knihu. Pomáhá, i když nás právě nic netrápí – stimuluje totiž tvorbu bílých krvinek a zlepšuje tak imunitu. Při akutních problémech se doporučuje v podobě kloktadel či inhalací, coby zdravá a chutná prevence pak jako koření. Přinášíme vám tři recepty, kterým dává tymián skvělou chuť.

Lahodná rajská polévka

  • 400 mililitrů pyré z rajských jablek
  • 5 červených paprik
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • litr zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • mletý pepř
  • sušený tymián
  • špetka mleté skořice
  • větvička rozmarýnu nebo snítka bazalky
  • lžička cukru
  • lžíce kysané smetany na porci

Cibuli i česnek nasekejte na malé kousky a orestujte na olivovém oleji. Po chvilce k nim přihoďte najemno nakrájené papriky. Zhruba po třech minutách přiklopte pokličkou a nechte dusit doměkka. Poté podlijte polovinou vývaru a povařte, rozmixujte (ideálně rovnou v hrnci tyčovým mixérem), přidejte a přilijte zbytek ingrediencí kromě rozmarýnu a smetany a opět povařte. Těsně před servírováním přidejte do každé porce již nalité na talíř lžíci smetany a ozdobte snítkou rozmarýnu či bazalkou. První chod je hotov.

Rizoto, na které se sbíhají sliny

  • 300 gramů rýže (například Arborio)
  • 200 gramů hub (mohou být i mražené)
  • decilitr suchého bílého vína
  • olivový olej
  • přibližně 60 gramů másla
  • 40 gramů strouhaného parmazánu
  • 1 cibulku
  • 2 lžičky tymiánu
  • sůl
  • 8 decilitrů vývaru (podle chuti masový či zeleninový)

Povařte vývar a ve vedlejším kastrolu osmažte nakrájenou cibulku. Přisypte rýži a dvě minuty intenzivně míchejte. Poté vlijte víno, míchejte, a teprve, když se víno vypaří, podlévejte postupně naběračkami vývaru. Přibližně po 20 minutách by rýže měla být měkká. Odstavte ji a vmíchejte máslo. Tím její výroba prozatím končí. Nyní je čas věnovat se houbám – pokrájejte je na kousky a orestujte na oleji, zasypte solí a tymiánem. Poté je zamíchejte do rýže a zcela na závěr jemně vmíchejte parmazán a část hoblinek nechte na povrchové ozdobení.

Jednoduchý, ale skvělý burger

  • 200 gramů mletého hovězího masa
  • lžíce sekaného tymiánu
  • 2 lžíce oleje
  • 4 celozrnné housky
  • 8 plátků z malých rajčat
  • 2 hrsti salátu
  • menší cibule
  • sůl a pepř
  • podle chuti můžete přidat i 8 lžiček tatarky

Maso opepřete, sůl přijde na řadu až později. Třením či ručním hnětením vymíchejte maso do mazlavé konzistence a pak z něj vymodelujte placku tlustou přibližně 1,5 centimetru. Nechte odležet půl hodiny v lednici, osolte a poté můžete rovnou začít grilovat. Stačí čtyři minuty z každé strany, neotáčejte víckrát, než jednou. Připravte si podélně rozpůlené housky a i ty nechte chvilku na grilu. Spodní stranu poté můžete přemáznout tatarkou, na ni přidejte salát a rajče. Poté opět tatarka, položit maso, na ně kolečko cibulky a vrchní díl housky. A jednoduchý burger skvělé chuti je tu.