Pokud si sami pěstujete brambory nebo si jich kupujete velké množství v období sklizně, aby vám vydržely přes zimu, pak pro vás máme tip, jak zamezit jejich klíčení.

Důležité pro zamezení klíčení jsou podmínky, ve kterých brambory skladujete. Pokud budete dodržovat následující pravidla, můžete se těšit na zdravé a chutné brambory bez klíčků po opravdu dlouhou dobu. Klíčení totiž může vést k úplnému znehodnocení brambor.

Abyste měli co nejmenší ztráty, skladujte pouze hlízy, které jsou zralé a mají vytvořenou slupku. Také musí být důkladně očištěné od zeminy a nesmí být v kontaktu s nahnilými kousky. U některých brambor začíná proces klíčení již měsíc po vyjmutí ze země. Nejpozději k němu dochází po pěti měsících.

Skladujte pouze silné a zdravé hlízy brambor

Jako první samozřejmě zkonzumujte ty brambory, které nelze skladovat a víte o nich, že by se rychle zkazily nebo začaly klíčit. Bohužel je zvenku těžko poznat, která brambora začne hnít zevnitř, je tedy nutné hlízy jednou měsíčně prohlédnout a odstranit vadné kusy.

Rychlost klíčení ovlivňuje teplota a vlhkost místa, kde brambory skladujeme. Ty by totiž měly být skladovány na tmavém a chladném místě. Ideální teplota pro uskladnění brambor je 7 - 10 °C. Při teplotě čtyři a půl stupně vydrží brambory neklíčit až sedm měsíců. Při vyšší teplotě jsou to tak tři až čtyři měsíce. Snažte se tedy zajistit bramborám stálou teplotu.

Myslete na to, že vzduch v místnosti nesmí být suchý, došlo by k dehydrataci hlíz. Velká vlhkost zase samozřejmě vede logicky k rychlejšímu hnití. Ideální vlhkost je 80 - 90% při dobré cirkulaci vzduchu.

Ideální na uskladnění je dřevěná bedýnka

Skladovat brambory se doporučuje v dřevěných bednách, koších nebo na dřevěných policích. Pokud tuto možnost nemáte, stačí papírový sáček, kartonová krabice nebo síťovaná taška. Hlavní je chladné místo, pokud budou brambory na místě teplém, klíčky se objeví rychleji a brambory také dříve změknou.

Také nikdy brambory nenechávejte vedle jiného ovoce a zeleniny, které vylučují ethylén urychlující zrání, brambory by začaly klíčit o to rychleji. Především se vyvarujte banánů, jablek a hrušek.

Naopak zkuste proti klíčení využít bylinky. Doporučuje se šalvěj, levandula, máta nebo rozmarýn. Namočte kousek papíru do esenciálního oleje z těchto bylinek a položte ho do blízkosti uskladněných brambor.

Proč jsou brambory zdravé

Brambory jsou zdravou a výživnou potravinou s řadou přínosů pro zdraví. Obsahují hojně vlákniny, což podporuje trávení a udržuje střevní zdraví. Brambory jsou bohaté na vitamín C, který posiluje imunitní systém, a také obsahují vitamíny B a draslík pro správnou funkci svalů a nervů. Mohou pomoci regulovat hladinu cukru v krvi díky svému nízkému glykemickému indexu. Brambory obsahují také antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály a mohou snižovat riziko některých chorob. Navíc jsou brambory výborným zdrojem energie a jsou cenově dostupné, což je činí oblíbenou součástí stravy po celém světě.

Zdroj: www.youtube.com, www.zahradnickakucharka.cz