Zdroje: svetkreativity.cz, homeguides.sfgate.com

Jak to udělat, aby muškáty kvetly?

Muškáty jsou jedny z nejoblíbenějších balkonových rostlin a v květináčích na oknech a závěsech pod pergolou zdobí bohatými květy od konce jara až do podzimu. Muškáty potřebují dostatek slunečního svitu a ani přímé slunce jim nevadí. Naopak 6 hodin sluníčka je pro ně ideální.
Velmi důležitá je samozřejmě také vláha. „Tak akorát" zálivka je zásadní. Muškátům se obvykle velmi daří v samozavlažovacích nádobách, protože mají dostatek vláhy, ale zároveň netrpí přemírou vody, která vede k zahnívání kořenů. Pokud zaléváte konvičkou, pak nikdy ne na list.
Muškátům svědčí přihnojování jako všem rostlinám, které se vyčerpávají během kvetení. Odštipování uvadajících květů a případně zaštípnutí celé rostliny, pokud se vytahuje do výšky, je běžné a vhodné. A co tedy prováděly naše babičky, aby se jejich rostlinám dařilo už od malých sazeniček?

Silné a zdravé muškáty pokvetou celé léto

Abyste si namnožili muškáty, stačí k tomu málo a jeden trik. Díky tomu vám řízky rychle zakoření v ideálních podmínkách skleníku. Nemáte jej? Nevadí, s tím vám pomůže obyčejný igelitový sáček. I ten rostlinám zajistí světlo, teplo a podmínky, kdy nebude půda vysychat a dá rostlinám množnost dobře se uchytit. Jak na to? Je to velmi prosté.
Muškáty si s tímto trikem zvládnete namnožit tak, že se vám skvěle rozrostou a budou prospívat i kvést po celou sezonu. Nachystejte si své starší rostliny, čisté, nejlépe dezinfikované zahradnické nůžky, nádoby i substrát. Rozhodně budete potřebovat sypký růstový stimulant nebo alespoň mletou skořici, která funguje stejně a zároveň působí proti plísním a zahnívání. Nezbytnou součástí této techniky je také igelitový sáček. Obyčejný mikroténový sáček budete potřebovat na každou jednu sazenici.

Trik pro kvalitní kořenění řízků muškátů

Ze starších rostlin udělejte řízky. Zkrácením větviček muškátu vám vznikne několik řízků. Odstraňte spodní listy a ponechejte jen tři nebo čtyři vrchní. Řez namočte do sypkého stimulantu nebo mleté skořice a zasaďte do připravených květináčů nebo nádob s kyprou půdou. Řízky stačí mírně vmáčknout a trošku zalít nebo postříkat půdu vodou ve spreji. Celý květináč i s rostlinou přikryjte sáčkem tak, aby pytlík vytvořil bublinu jako skleník. V tomto prostředí ponechejte rostlinu alespoň tři dny a pak sáček odstraňte. Můžete ji však také po třech dnech jen zkontrolovat, opět maličko svlažit substrát a znova přikrýt sáčkem na dalších několik dní. Řízky v sáčku nevystavujte přímému slunci. Bohatě jim stačí rozptýlené světlo.
Tímto jednoduchým způsobem si rozmnožíte rostliny a vaše osázení balkonů i oken bude ještě bohatější a rozkvetlejší.