Zdroje: izahradkar.cz, www.balkonovekvetiny.cz

Rozkvetlé prvosenky potěší i doma

Prvosenky jsou sice dobře známé, ale ne všichni se o ně umí dobře postarat. Krásné fotografie aranžovaných jarních květinek, které zdobí prosluněnou domácnost, vás mohou jednoduše zmást. Jarní květinky prvosenky můžete mít doma, ale aby vám dlouho vydržely, zvolte jim vhodné stanoviště.
Než najdete koupené primulce místo, kde se jí bude dařit, zvažte její přesazení. Rostliny z obchodu bývají často v substrátu, který je málo výživný. Také může držet příliš mnoho vody. Prvosenky sice vlhko milují, ale jako u všech rostlin i jejich kořeny začnou zahnívat, pokud je vody příliš.

Pro dlouhé kvetení je důležité stanoviště

Primulky čili prvosenky kvetou brzy zjara. Jsou to rostliny, které milují chlad. Pokud mají vydržet co nejdéle, rozhodně je nenechávejte v bytě, kde je pokojová teplota. Prvosenky potřebují teploty mezi 10 až 16 °C, vyžadují také pravidelnou zálivku, dostatek světla a pokud možno i pohyb vzduchu. Právě proto je pro prvosenky ideální nevytápěná chodba, zimní zahrada či lodžie.

Prvosenky vám znovu pokvetou za rok!

Primulky, ale také další jarní květiny pěstované často v domácím prostředí, můžete směle přesadit ven, kde vám pokvetou další sezónu. Mezi takové patří určitě tulipány, narcisy, krokusy a hyacinty. Po odkvětu prvosenky přesaďte ven, zajistěte jim kvalitní půdu, ale počítejte s tím, že jejich květy mohou být v budoucnu o něco menší.
Venku se budou řídit rostliny teplotami a přejdou na přírodní rytmus. Prvosenky jsou trvalky a některé dvouletky. Když jim zvolíte vhodné stanoviště v předzahrádce, budou vás těšit ještě dlouho potom, co opustí váš domov.