Zdroje: adbz.cz, www.mirdo.cz

Co dělat, aby trávník nevysychal?

Všichni dobře víme, že trávník potřebuje spoustu vody. Té však v přírodě ubývá a v posledních letech se začíná klást větší důraz na šetření vodou i energiemi. Nejenže jsou finančně náročné, ale jejich omezení je důležité i z dalších důvodů. Když nic jiného, neměli bychom plýtvat.
Právě trávník je však na takové plýtvání jako dělaný. Krásná zelená plocha nám nabízí užitkový povrch, který je však živý a na zahradě vytváří zcela jiné klima a atmosféru než jiné povrchy. Co dělat s monokulturou jakou je trávník, aby byl pěkný, nevysychal, ale abychom na něj nespotřebovali neúměrné množství vody?

Zabraňte vysychání trávníku výškou sečení

Základem je zvýšit výšku sečení. Čím bude váš trávník kratší, tím bude snadněji vysychat. O něco vyšší trávník bude mít příznivé mikroklima, které udrží lépe vláhu. Přesto bude plocha stále užitková a tráva bude i nyní tvořit koberec.

Máte-li plochy trávníku, které užíváte jen minimálně, rozhodněte se, zda není možné pěstovat zde trávník jako louku. Vzrostlý, s bylinkami či dalšími okrasnými květinami. Takový trávník je také pěkný, působí však zcela odlišně, ale i zdobně. Podívejte se na směsi travního semene s květinami, zahrada se vždy dá rozdělit a její části udržovat odlišně. Rozdílný vzhled i výška mohou vaši zahradu naopak ozvláštnit.

Mulč a kompost proti vysychání trávníku

Další vhodnou metodou, je mulčování během sečení. Stačí na sekačku nenasadit sběrný koš a nechat drobné kousky posekané trávy v trávníku. V tomto případě však jde jen o velmi malé kousky trávy, které ideálně propadnou do trávníku, kde částečně pokryjí půdu a zabrání tak rychlému vysychání, ale také vrátí do půdy živiny až se do ní rozloží.

Také přidání kompostu je pro trávník a udržení vláhy dobrým tahem. Kompost pomůže zadržovat vodu během nejteplejší části roku a samozřejmě navíc trávníku dodá i nezbytné živiny, a to ze zcela přírodních zdrojů.

Dostatečná zálivka trávníku

Nejlepší možné zavlažování je rozhodně to z nebe. Pořádný déšť je lepší než každodenní kropení, ale pokud příroda nenadělí, pak je samozřejmě nutné pomoci trávníku pravidelnou zálivkou. Podle odborníků je nutné zalévat v létě trávník denně i několikrát. Vzhledem k tomu, že je k prolití staršího dobře zakořeněného trávníku nutných 10 litrů na 1 m2, je jisté, že neušetříte. U mladých trávníků a čerstvě založených je to samozřejmě ještě víc, a to až o třetinu, tj. 15 litrů na metr čtvereční.
Pokud je to možné, shromažďujte dešťovou vodu a používejte ji na zavlažování trávníku i zahrady.

Nejvhodnější je kropení trávníku v ranních nebo večerních hodinách. Ranní zalévání je podle všeho úplně nejlepší. Pokud máte možnost, volte raději brzké hodiny než pozdně večerní.

Související články