Popínavé rostliny jsou v tvorbě krásné zahrady nepostradatelnými pomocnicemi. Vyplatí se vybrat druhy odolné, rychle rostoucí, a pokud mají i další příjemné vlastnosti, tím lépe. Akébie, zvané též čokoládové víno, nádherně voní a stejně tak i vypadá. Její exotické plody jsou navíc lahodné a můžeme je bez obav jíst.

Vonné květy, jedlé plody

Je to ovíjivá liána, roste velmi rychle, přírůstek za rok může činit 1,5 až 2 m. Vysoká je pak kolem 10 m. Listy jsou dělené, pětičetné, tmavě zelené s dlouhými řapíky. Akebie jsou jednodomé rostliny, pro vývoj plodů ale potřebují vzájemné opylování mezi rostlinami. Kvetou v květnu současně s rašícími listy. Květy jsou drobné, tmavě fialové, intenzívně voní a jsou uspořádané v malých převislých hroznech. Samičí květy jsou navíc mnohem větší než samčí. Plody dozrávají v září, jsou fialově zelené, asi 10 cm dlouhé a 3 cm široké, tvarem připomínají okurku a jsou jedlé.

Pěstování

Na půdu je rostlina nenáročná, snáší i sušší půdy, nevadí jí slunce ani polostín. Mladé rostliny se vyplatí chránit v zimě před mrazy. Množí se semeny, případně letními řízky. Akebie se hodí k východním i severním stěnám, na pergoly, loubí, ke zdem, kde však vyžaduje oporu. Protože starší rostliny odebírají z půdy hodně vody, je akebie vhodná k vysušování vlhkých základů a zdí. Řez nevyžaduje, chorobami ani škůdci netrpí.

Původním domovem akebie pětičetné (Akebia quinata), atraktivní popínavé dřeviny, je Japonsko, Korea a střední Čína. Z pěti druhů tohoto rodu je akebie pětičetná nejotužilejší, a proto také nejvhodnější do našich podmínek. Ve své domovině roste ještě mnohem rychleji, ale i u nás časem vytvoří nádherné zelené stěny či loubí.