Zdroje: www.magazinzahrada.cz, www.dumazahrada.cz

Bambusový altán má tu výhodu, že vám obroste a nemusíte se o něj nijak moc starat. Žije prostě s vámi. Bambus má přitom spoustu vynikajících vlastností: Je především velmi odolný díky vysoké tvrdosti a pružnosti. Je šetrný k životnímu prostředí díky velké rychlosti růstu. A v neposlední řadě je velice pěkný na pohled – unikátní materiál vypadá nádherně a díky tomu je bambus stále více populární jako materiál pro zahradní stavby.

Mladý bambus

První variantou je si altán postupně vypěstovat, ale to je běh na dlouhou trať. V tomto případě stačí zasázet si bambus, velmi hustě vedle sebe. Při růstu lze i jednotlivé malé větvičky proplétat. Za poměrně velmi krátkou dobu budete mít zelené obydlí podle vašeho gusta.

A druhou variantou, která je více nóbl, je bambusový altán z již opracovaných bambusových tyčí různých barev.

Vsaďte na bambus

Pokud vaší zahradě chybí příjemné posezení se střechou a nechcete si kazit výhled nevzhlednou stavbou z prkýnek s térovou střechou, která vypadá jako přerostlá psí bouda, zkuste si sami postavit altán z bambusu. Pokud se na to necítíte, obraťte se na odborníky.

Bambusový altán může být originální majestátní stavbou, která díky exotickému nádechu ozvláštní vaši zahradu. Je neokázalou alternativou k dřevěným altánům, a přitom vypadá velice luxusně.

Udělej si sám

Bambusový altán je nutné instalovat na rovný terén.

Altánek si lze vyrobit z již opracovaných a připravených bambusových tyčí. Tyto tyče se liší a lze si vybrat z mnoha druhů, odlišných šířkou, tvarem a barevným odstínem. I když jsou vyrobeny podle stejného vzoru, neexistují dva stejné. Každý zahradní altán je tak originálním uměleckým dílem.

Krásně vypadající variantou je například skládací altán z bambusu, jehož půdorysem je pravidelný šestiúhelník. Jedna stěna je přitom otevřená a tvoří tak vchod, ostatních pět stěn není průchodných, ale nejsou ani uzavřené. Pakliže nejste příznivcem těchto klasických altánků, můžete si z nabízených tyčí sestavit to, co vám bude vyhovovat nejlépe. Inspiraci lze nalézt třeba na Pinterestu, kde najdeme japonské altány i jiné asijské altány, například ze střechami z půleného bambusu, jež jsou nepromokavé a dovnitř se vejde i několik lidí.

Rady a triky

Bambusové zahradní dřevostavby se většinou staví bez podlahy, proto je doporučeno buď ponechat travní porost, anebo „podlahu“ vydláždit plochými tmavými kameny do pískového lože, bez použití betonu. Jaký druh podlahy zvolíte, je na vás.

Možností je nepřeberné množství – terasová prkna, palety, dlažba.

Chcete-li mít v altánu větší soukromí a stín, jako vhodná zástěna mohou sloužit bambusové rohože v různých velikostech a typech. A vnitřek nádherně oživí ratanové nebo bambusové posezení.

Přírodní a přirozený

Bambus je přírodní materiál, takže ani bambusové kmeny nerostou absolutně rovně. I když se budete snažit sehnat a koupit co nejrovnější, před geometrem s pravítkem, úhloměrem a vodováhou neobstojí. Altány a obecně výrobky z bambusu jsou proto určeny pro ty, kteří ocení krásu přírodního materiálu. Je jasné, že kmen je na jedné straně o trochu širší než na druhé, jsou na něm vyrýsována vnitřní kolena atd.

Právě tyto nepravidelnosti dávají každému bambusovému výrobku punc originality, žádná pergola ani altán není stejný.
Bambus je velmi odolný materiál, ale vlivem rychlých výkyvů atmosférického tlaku se na kmenech mohou objevit podélné praskliny, které nemají vliv na pevnost materiálu, jen potvrzují to, že se jedná o přírodní materiál.

Venkovní instalaci altánu je doporučeno alespoň jednou ročně natřít olejem s UV filtrem. Zda půjde o bezbarvý přípravek, nebo zvolíte nějaký barevný odstín, je na vás. Přetřením výrazně prodloužíte dobu, po kterou se budete těšit ze svého altánu nebo pergoly. Jinak jsou bambusové produkty v podstatě bezúdržbové.