Pozor na pyly babího léta

Nejvíce pylu tato větrosnubná rostlina produkuje v srpnu a v září a posílá jej na velké vzdálenosti: například pyl maďarských ambrozií můžeme vdechnout až na Moravě.

Hroznovitá květenství ambrozie, která rozkvétají na sklonku léta a kvetou i na podzim, produkují ohromné množství pylu – jedna rostlina až miliardu zrn. A právě kvůli němu je ambrozie v zemi původu i v zemích, do kterých se rozšířila, velmi problematickou rostlinou. Její pyl je totiž silným alergenem, na nějž přecitlivě reaguje poměrně velké množství lidí. Vdechování pylu u nich způsobuje zdravotní problémy, třeba astma, kontakt s rostlinou může vyvolat podráždění pokožky. Stačí pětinová koncentrace pylu ve vzduchu oproti pylu trav, aby pro alergiky představoval stejné zatížení. Pyly ambrozie jsou však zákeřnější než pyly jiných rostlin, pylová zrna se totiž rozpadají na ještě drobnější částečky, snadno pronikají hluboko do dýchacích cest a dráždí je.

Černá pasažérka, která procestovala svět

Ambrozie peřenolistá (Ambrosia artemisiifolia), letnička se zelenošedými listy podobnými pelyňku, pochází ze Severní Ameriky. Odtud byla zavlečena postupně na další kontinenty včetně Evropy, kam po roce 1860 připutovala se zásilkami obilí. Na Moravě byla poprvé zaznamenána již před 70 lety, v Čechách o 40 let později. Nyní se šíří hojněji a jsou již zmapována tři hlavní ohniska výskytu: na jižní Moravě, v Moravskoslezském kraji a v Polabí. Stále častěji se vyskytuje i v okolí Prahy, nahodile se objevuje i v dalších oblastech. Svědčí jí teplá jara a léta. Dorůstá až do výšky 150 cm, ale její vzrůst bývá obvykle nižší, záleží na podmínkách. Daří se jí na rumištích, skládkách, železničních náspech. Proniká však i na okraje polí a do zahrad.

Ambrozie jako epidemie

V Maďarsku, Itálii, ve Švýcarsku, Francii a v dalších zemích, kde je rozšířená více než u nás, ji vědci podrobně sledují. Podle rozsáhlých studií v USA či ve Francii způsobuje zdravotní problémy nejméně 10 % populace. Čtvrtina z takto postižených lidí se potýká s těžkými projevy astmatu.

První pomoc pro alergiky

Pylu ambrozie je bohužel těžší uniknout než pylu jiných rostlin. Vyhýbat se ohniskům výskytu a nenechat rostlinu růst na zahradě či ve veřejné zeleni obce, má přesto význam.

  • Astmatici by u sebe měli vždy mít potřebné inhalační spreje. Obtíže mírní antihistaminika a do jisté míry také přírodní prostředky obsahující flavonoid kvercetin a další látky brzdící alergickou reakci (perilla křovitá, cibule, hlíva ústřičná, žampiony).
  • Ze vzduchu v místnostech, kam tento lehký pyl snadno zalétává, jej odstraní kvalitní čistička vzduchu.
  • Z nosní sliznice pyl spláchne mírně slaná voda, ideální je speciální konvička na proplachování nosu. Na cestách pomůže sprej s mořskou vodou nebo s vincentkou.
  • Účinná je také maska proti pylu, kterou lze nasadit na obličej; i když to není zrovna příjemné, pokud hrozí zdravotní komplikace, není od věci ji mít po ruce a v případě potřeby použít.

Skryté cesty semen

S šířením na větší vzdálenosti ambrozii pomáhá člověk například převozem odpadové zeminy ze stavenišť, ve které je ukryto množství semen. Nažky ambrozie byly objeveny i ve směsích pro krmení ptáků – díky mezinárodnímu obchodu se s nimi může rovněž rychle šířit na velmi vzdálená místa, na kterých ji poté opeřenci rozesejí. Není však snadné nažky separovat od „neškodných“ druhů – řešením může být sterilizace všech semen ve směsi.