Angrešt je jednou z nejčastějších plodin, která se vyskytuje na českých zahrádkách. Nejprve rostl jako divoký keř, ale kolem 15. století jej začali šlechtit ve Francii i Anglii a vznikaly tak odrůdy, které měly větší plody a byly mnohem odolnější proti nebezpečným chorobám. Nové odrůdy začaly být časem velice oblíbené a angrešt se rozšířil po celé Evropě.

Angrešt (Ribes uva-crispa)

Ovocný stromek je známý také pod názvy srstka angrešt, srstka obecná nebo meruzalka srstka. Protože je nenáročný, daří se mu dobře nejen v zahradách, ale i na okrajích lesů a v blízkosti mezí, kde časem i zplaněl. V chatových oblastech tento jev není výjimkou. Celkově jsou angrešty nenáročné a daří se jim ve většině půd. Jelikož jsou keře samoopylné, vystačíte si i s výsadbou jedné rostliny. V běžných podmínkách dorůstají keře angreštu do výšky až 1,5 m. Jejich laločnaté listy jsou menšího vzrůstu se zajímavě vroubkovanými okraji. Typické jsou pro ně ostré trny a plodem jsou bobule pokryté žláznatými chlupy. Existují však i odrůdy s hladkou slupkou.

Jarní péče o angrešt

Pro maximální úrodu je v tomto období důležité především pravidelné a systematické zalévání keřů. Pozor však na nadměrné vlhko, substrát by neměl být nikdy přemokřený. Zbavte také okolí angreštu veškerého plevele, který by zbytečně připravoval keře o vodu a potřebné živiny, v případě menších sazenic dokonce i o světlo. A zapomenout nesmíte ani na dostatečný přísun potřebných živin.

Hnojení angreštu prospívá

Nejvíce angreštům vyhovují speciální minerální hnojiva určená přímo pro ovocné stromy, ale nemusíte se omezovat jen na chemii. Když se jí budete chtít vyhnout, použijte dobře vyzrálý hnůj. Nemusíte ho složitě zapracovávat do půdy, můžete jím mulčovat v okolí keříků, ale vždy až po důkladném odplevelení. Dávku hnojení aplikujte hned po odkvětu. Jestli chcete hnůj ředit vodou, udělejte to v poměru 1 l hnoje na 5 l vody. Toto hnojivo aplikujte jako zálivku. Postup pak ještě zopakujte po 15 až 20 dnech.

Angrešt má rád jarní slunce

Pokud jde o lokalitu, angrešt preferuje otevřené a slunné místo, které je chráněno před silným větrem. Nemá rád horko slunečného letního dne, většinu svého růstu a produkce ovoce vykoná mnohem dříve než v polovině léta, a proto potřebuje hodně mírného jarního sluníčka. Keřům se dobře daří i v polostínu.

Dopřejte angreštu jarní řez

Angrešt se stříhá před začátkem vegetace, tedy nejlépe již v únoru. Keř by měl mít volnější koruny, aby se vám dobře sbírala budoucí úroda. Nejlépe plodí na krátkých výhonech, které nechte vyrůstat z větví starých 2 až 3 roky. Starší větve je dobré odstraňovat, protože ty plodí hůře.

Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.magazinzahrada.cz, www.cs.techexpertolux.com, www.chalupari-zahradkari.cz