Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, zahradkarskaporadna.cz

Padlí je několik druhů, které ohrožují nejen ovoce, ale také okrasné keře a rostliny. Angreštové padlí je jednou z hub, které dramaticky ohrožují sklizeň. Protože je padlí houba, dobře se mu daří v teplotách okolo 20 °C, mírně vlhkém, nevětrném prostředí. Jde o patogen, který pěstitelé usměrňují postřiky, výběrem druhů a prevencí, která pomáhá dobré kondici angreštů, ale i rybízů, které padlí také napadá. Padlí se šíří větrem pomocí spór, které také nazýváme konidie. Pokud zahradu sužuje sucho, i padlí strádá a podmínky jeho šíření jsou velmi limitované. Alespoň nějaký užitek máme z horkého počasí, kdy jinak zahrada strádá.

Jak poznáme padlí na keříku?

Padlí můžeme na zahradě pozorovat již na jaře. Na mladých větvičkách a lístcích se objeví bělavý moučnatý povlak. Tehdy se trousí spory z keříku a houba se začne objevovat i v jiných koutech doposud zdravé zahrady. Lístky vyrůstající z napadené větvičky jsou o poznání menší, předčasně žloutnou a opadávají. Bělavý povlak vystřídá hnědý. A stejné se padlí projeví i na ovoci, které není vzhledné, ani chutné.

Čistota půl zdraví

Pokud se o keříky bobulovin staráte a udržujete je vzdušné a čisté, určitě jim to pomůže. Odstraňte staré větve i listy a udržujte uklizené i blízké okolí. Cílem je vytvořit prostředí, kde se parazitickému padlí nebude dařit a jeho případné množení se minimalizuje. Pokud odstraňujete staré keříky, spalte je společně s ostříhanými větvičkami. V případě, že je budete chtít nahradit novým angreštem nebo rybízem, vyberte si kultivary, které jsou již vůči padlí odolné.

Postřiky proti padlí

Nebojte se, nejde o nějaké šílené chemikálie, které otráví půlku planety. Proti padlí existuje množství BIO postřiků, jejichž složkami jsou běžné kuchyňské ingredience. Také „chytrá houba“ je proti padlí účinná. Jde o jiného houbového parazita, který je ale kanibal, a živý se výhradně jinými houbami. Vaší zeleni ani ovoci neublíží a zatočí s padlím v zahradě.