Víte, co po sklizni?

Abyste si na příští rok zajistili bohatou sklizeň, je potřeba jednat už letos. Po otrhání rybízu i angreštu je čas na tvarování keřů. To je vždycky věda. Má svůj postup, pravidla a správné načasování. To vás může odradit, ale nebojte se. I kdyby se řez úplně nepovedl, bude vždy lepší, než stromky a keře nechat zarůst a „zbabkovatět“.

Tvarování a řez rybízu i angreštu

Obě bobuloviny je potřeba udržovat v dobré kondici. Obvykle rostou jako keříčky s výhony rašícími přímo ze země, ale jsou i stromkového vzrůstu. Stromky mají kratší životnost a rybízy i angrešty touto formou rostou jen proto, že jsou naroubované na kmínku odolnější meruzalky.

Nepleťte si řez v předjaří s posklizňovém udržovacím řezem

Řez se mírně liší v prvních třech letech a může být mírně odlišný i u různých druhů bobulovin. Pokud se chcete této problematice věnovat hlouběji, kupte si specializovanou literaturu. Patrně si stejně časem zvolíte zjednodušený způsob, kterým budete větve třídit a prořezávat.

V prvních třech letech se snažíme u rybízu vypěstovat takové výhony, aby keř dobře rodil, ale zároveň aby byla možná kvalitní a pravidelná obměna výhonů bez ztrát na sklizni. Tyto řezy se provádějí v předjaří. V červenci, případně v srpnu se zkracují jen boční obrost.

Řez po sklizni rybízu a angreštu

Udržovací řez spočívá v odstraňování nejstarších větví s postranním obrostem a ponechávání stejného počtu nových výhonů. Nejvíce ovoce plodí dvouleté až tříleté větve. Celkem by měl mít keř zhruba osm až dvanáct výhonů. Odstraněné nejstarší tři až čtyři větve nahraďte novými výhony o stejném počtu. Nové, tj. jednoleté, výhony nezkracujte, ale prohlédněte si celý keř, zdali nemá jiné větve příliš dlouhé. Takové můžete mírně zkrátit a promyslete si, zdali nepotřebuje rybíz nebo angrešt oporu. Polehávající větve se častěji lámou, případné ovoce leží na zemi a komplikuje i sklízení.

Stromkové rybízy potřebují oporu, odstranění podrostů a provzdušnění koruny. Koruna potřebuje být dostatečně vzdušná, abyste předcházeli padlí a jiným houbovým chorobám. A samozřejmě také musí poskytovat dostatek světla. Korunu by mělo tvořit osm až deset větviček.

Zdroje: https://www.nasezahrada.com, https://prima-receptar.cz