Zdroj: www.idnes.cz, www.hobbykuk.cz,

Někdy tento způsob ochrany nemusí fungovat hned, může však posloužit jako skvělé preventivní opatření či pomůže snížit rizika poškození. Zkuste několik ověřených šikovných triků. Dobrým pomocníkem vám budou některé aromatické rostliny a bohatý sortiment bylinek. Jsou totiž nejen výbornými partnery, ale i ochránci zeleniny a některé dokonce zvyšují úrodu a zlepšují chuť i plodů.

Byliny, které přirozeně chrání zeleninu před škůdci

Bazalka

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) si výborně rozumí s rajčaty a dává jim bezpečnou ochranu před plísněmi. Doporučuje se vysadit na každé dvě sazenice rajčat jednu bazalku. A má velikou přednost také v tom, že pro svou silně aromatickou vůni významně zlepšuje růst rostlin a chuť plodů. Na záhonech úspěšně odpuzuje komáry a mušky. Velmi příznivě působí i na cukety a okurky. A kromě toho ji plnohodnotně můžete využít ve své kuchyni!

Saturejka a šalvěj pomáhají zelí i hrášku

Saturejka zahradní (Satureja hortensis) spolu se šalvějí lékařskou (Salvia officinalis) dokonale odpuzuje běláska zelného a spolehlivě tak střeží hlávkové zelí, květák, brokolici a další brukvovité rostliny. A nejen to! Bezvadně chrání i vaše saláty před mšicemi i mravenci. Dobrým společníkem je saturejka i pro fazole a hrášek, kterým se vedle ní skvěle daří.

Tymián

Tymián obecný (Thymus vulgaris) můžete zasadit jako obrubu zeleninových záhonů, protože skvěle čelí útokům slimáků a plžů. Nejvíce si rozumí s hlávkovými a listovými saláty, špenátem, květákem, hlávkovým zelím a kapustou.

Pažitka

Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum) se hodí nejen k mrkvi a cibuli, ale i ke košťálovinám, salátům, okurkám a na záhony s celerem. Pokud bude lemovat záhony, ochrání zeleninu před houbovou chorobou padlí. Jahodníky zas před plísní šedou. Pažitka dokáže dát bezpečí i růžím, a to před černou skvrnitostí.

Heřmánek

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla) je aromatická bylinka, která výborně chrání před škůdci cibuli, pórek, fazole, hrách, salát, mangold, červenou řepu, špenát a celer. Olemujte s ním záhony s touto zeleninou a škůdci se k ní nedostanou!

Lichořeřišnice

Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus) účinně odhání mšice, housenky, slimáky, mravence a myši. A obtěžuje vás Pýr plazivý? Lichořeřišnice pomůže i s tímto obtížným plevelem! V místech, kde roste, ho jednoduše vytlačí. Bezpečně ochrání kedlubny, zelí, brambory i brokolici. Na lichořeřišnici si rádi pochutnávají plži, proto je výhodné vysadit ji k cuketám a dýním a mezi listovou zeleninu i špenát. Ve skleníku vám zas pomůže odpuzovat molice. A ještě jeden tip! Postřik z jejích listů dokonale odežene od zeleniny škodlivý hmyz.

Měsíček

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) dezinfikuje půdu a odpuzuje tak neoblíbené háďátko, Proto je ideální, aby byl v blízkosti brambor, které tento škůdce tak často napadá. Efektivně odpuzuje mšice, housenky, slimáky i mravence. Skvěle chrání rajčata a okurky před plísněmi a zabraňuje růstu plevelů.

Rostlin, které ochrání vaše záhony, abyste se dočkali, co největší úrody je prostě nepřeberné množství. Příště třeba o dalších!