Z voňavých rostlin si můžeme kdykoli během roku podle libosti připravit čaj a tinkturu nebo je použít jako čerstvé koření. Vybírat lze z celé škály od jednoletých až po vytrvalé. Jednoleté rostliny jsou takové, které během jedné vegetační sezony ukončí vývoj a musí se tedy každoročně znovu vysévat. Dvouleté vytvářejí prvním roce listovou růžici a ve druhém semena, čímž jejich vývoj končí. Vytrvalé (víceleté kultury) můžeme neomezeně pěstovat mnoho let.

Bylinky v bytě

Pokud se rozhodujeme, jaké druhy pěstovat doma, musíme zvážit pěstební podmínky bytu. Zda máme vhodný prostor s dostatkem světla, odpovídající teplotou a vyšší vlhkostí vzduchu. Při nižší teplotě se bylinky spokojí i s menším přísunem světla, při vyšší jím trpí více. Pro podmínky běžného bytu jsou ideální bylinky, které lze využít nejen pro potřeby domácí lékárny či kuchyně, ale současně i jako zelenou dekoraci. Pokud máme balkon, můžeme osázet větší nádoby, přičemž dáváme přednost nejvyužívanějším kulturám.

Klasický petrželák

Velmi často se pro osázení využívají i bylinkové hrnce s postranními kapsami. Vypadají velmi dekorativně a současně umožňují pěstovat na malé ploše odděleně hned několik druhů. Osazujeme je od spodní části tak, že vždy v kapse podržíme sazenici, kterou postupně zasypáváme zeminou. Na horní plochu, která je největší, vysadíme nejčastěji používanou bylinku. Hrnce můžeme osadit nejen rychle rostoucími bylinkami, které několikrát ročně obměníme (např. kerblíkem, roketou setou, řeřichou setou i zahradní, hořčicí, bazalkou či koprem), ale i víceletými druhy (meduňkou, šalvějí, tymiánem, rozmarýnem, dobromyslí, yzopem, levandulí, mateřídouškou, routou, estragonem nebo libečkem.

Osazování nádob

  • Pro osázení nádob využijeme téměř všechny základní druhy bylinek. Musíme však pamatovat na to, že budou mít relativně málo prostoru pro kořeny.
  • Na dno vždy dáme drenáž z keramzitu či cihlové drtě, které zabrání přemokřování.
  • Jako substrát se doporučují buď kupované speciální zeminy pro pěstování květin či přímo bylinek, nebo vlastní z vyzrálého kompostu, písku a rašeliny nebo listovky.
  • Do zeminy je vhodné přidat kostní nebo rohovou moučku, případně hnojivo s pozvolným uvolňováním živin, které bude rostliny zásobovat po dobu nejméně šesti měsíců.
  • Není příliš vhodné kombinovat jednoleté s vytrvalými, které ty slabší potlačí, obsadí celý prostor a v nádobě tak zůstane jen nejschopnější monokultura. Společně pěstujeme jen bylinky s podobnými nároky na půdu, prostředí i délku růstu.