Tato cizokrajná beruška se k nám dostala díky nedomyšlenému vysazování v celé Evropě od roku 1964. Z polí a skleníků, kde měla pojídat mšice a jiné škůdce, se postupně začala rozšiřovat do volné přírody. V Česku byla poprvé odchycena v roce 2006 a o jedenáct let později se již vyskytovala na celém území republiky.

Slunéčko východní (Harmonia axyridis) totiž rádo jí a také se rádo množí. Postupně tak vytlačuje naše původní slunéčko sedmitečné. Navíc jeho zvyk, zimovat ve štěrbinách, čemuž předchází rojení na podzim a na jaře, vadí mnoha obyvatelům panelákových bytů i domů. (Zdroj: cs.wikipedia.org, zoo.prf.jcu.cz)

Domeček ve štěrbině

Studie ukázaly, že asijské berušky jsou přitahovány ke světlým povrchům. Mají tendenci se shromažďovat na slunečných jihozápadních stranách budov osvětlených odpoledním sluncem. Jakmile se brouci objeví na budovách, hledají štěrbiny a další chráněná místa vhodná k přezimování.

Typickými místy jsou praskliny kolem oken a zárubní, za vnějšími obklady a v podkrovních dutinách stěn. Jejich snahu najít si dokonalý úkryt pozorujeme na podzim, na jaře zase z dutin vylézají a snaží se uniknout ven. Večer pak vidíme, jak létají kolem lamp. Ty jsou pro ně často „konečnou stanicí", jelikož se spálí nebo vyčerpají.

Dopad na člověka

Slunéčka východní jsou pro člověka neškodná. Na rozdíl od některých škůdců v domácnosti, jako jsou blechy nebo švábi, se v interiérech nerozmnožují, neútočí na dřevo, na jídlo ani na oblečení.

Někomu však může vadit jejich štiplavý zápach, který vypouštějí společně se žlutou tekutinou, pokud se cítí v ohrožení. Žlutá tekutina může zabarvit například textil.

Jako každý živý tvor však může mít i malá beruška na sobě některé druhy parazitů, které mohou citlivým jedincům způsobit alergické reakce. Některé berušky také zkoušejí, zda člověk není k jídlu. Jsou schopné kousnout, což může mít za následek malý štípanec o velikosti špendlíkové hlavičky.

Naopak zemědělci tyto invazivní berušky přímo nesnášejí pro jejich apetit - kromě hmyzu požírají i motýlí vajíčka, vajíčka a larvy jiných slunéček či zlatooček. Nepohrdnou ani šťávou z bobulí révy a na rostlinách révy také umírají. Podle vinařů pak jejich těla při vylisování mění chuť vína. Tak se u nás slunéčka východní šíří je patrné díky mapování na webu www.biolib.cz.

Jak se jich zbavit

Asijské berušky sice nejsou chráněné, pokud však nechcete na stěnách žluté fleky, měli byste se jich zbavit humánně. Nejjednodušší způsob, jak je odstranit, je vysavač. Pokud je budete chtít později vypustit ven, vložte mezi vakuovou hadici a sáček na prach kapesník, který bude fungovat jako lapač. Důležitá je také prevence. V létě utěsněte tmelem trhliny kolem oken, dveří, podhledů, fasádních desek, potrubí, vodičů atd. (Zdroj: entomology.ca.uky.edu)