Co mají cínie a astry společného?

Jsou to Američanky a jsou si i příbuzné. Ano, obě dvě původně pocházejí ze různých míst amerického kontinentu. Mají rady dobře osluněná stanoviště a propustnou půdu, ale rozhodně se jim nesvědčí sucho. Pravidelně je zalévejte. Je to důležité po celé jejich vegetačního období. Astry začínají kvést už v srpnu, zatímco cínie neboli ostálky kvetou po celé léto a společně po celé září až do podzimu. Pokud začnete vysévat cínie až v létě, vykvetou vám nejdříve v srpnu. Jsou to jedny z mála potěšení, které najdete na zahradě, když většina květin už odkvetla a zahrada se pomalu začíná chystat na období spánku.

Co s cíniemi i astrami v srpnu?

Cínie už jsou v květu a astry se brzy přidají. Teď už nezbývá, než je opatrně přihnojovat, aby byly v dobré kondici a krásně kvetly. A také budou rády za obohacení půdy kvalitním kompostem před výsadbou i během růstu. Obě květiny je dobré očišťovat od uvadajících květů. Pokud si chcete vypěstovat vlastní semínka, rozhodně ponechejte na rostlinkách několik květů, aby vám do podzimu stačily dozrát. Obě rostliny, můžete také rozdělit na více trsů.

Jakou další péči si cínie i astry zaslouží?

A co radí profesionálové? Nezapomeňte na jejich vysoký vzrůst! Vysoké odrůdy aster budou potřebovat oporu, a proto je vhodné trsy vyvázat, aby se květiny nelámaly a neničily. Stejně tak cínie, které dorůstají až 75 cm. Pro jejich vysoký vzrůst je také nutné chránit je před větrnými stanovišti.

A na co ještě tyto oblíbené květiny rozkvetlé během babího léta trpí? Pokud jim chybí slunce a jsou spíš v polostínu, nedaří se jim a jednoduše podlehnou houbovým chorobám. Můžete je stříkat proti padlí, ale nejlepší je umístit je na slunné místo, kde se jim bude dařit nejlépe.

Užijte se trsy květin hýřící všemi barvami. Jsou krásné na záhonu, ale i ve váze dlouho vydrží. Nepotřebují ani složitá aranžmá, ani malované vázy. Jsou to prostě ideální podzimní společnice půvabné svou jednoduchostí a neuvěřitelným množstvím nádherných barev!

Zdroje:

https://abecedazahrady.dama.cz

https://zmagazin.cz