Avokádo je plod stromu, který se česky jmenuje hruškovec přelahodný. A v tomto názvu je ukryt jak tvar plodu, tak jeho chuť. Na rozdíl od našich hrušek však plod neobsahuje semeník, ale jednu velkou pecku. Při rozkrojení plodu se pecka snadno vyndá a pokud ji zasadíme, poměrně brzy začne růst. Avokádo pochází z tropických a subtropických oblastí Ameriky a některé i z Jihovýchodní Asie. To jsou oblasti, kde je celoročně dostatek tepla, a tak pecka nepotřebuje projít takzvanou jarovizací, aby začala klíčit. Tu naopak vyžadují semena našich rostlin. Kdyby začaly klíčit hned po dozrání, vyklíčily by ještě na podzim a v následné zimě by uhynuly. Proto semena našich stromů vyklíčí, až když přečkají určitou dobou chladna a na jaře se oteplí.

S vysazením pecky nespěchejte

Začátek růstu u avokáda je tedy snadný a rostlina začne růst při pokojové teplotě kdykoliv během roku. Kvůli krátkému dni a nedostatku slunečního světla v zimě je ale lepší zasadit pecku až po začátku nového roku. To se již dny začínají prodlužovat a světla přibývá. Naše zima je pro teplomilné rostliny vždy nejobtížnější částí roku. Tepla mají sice rostliny v bytě dostatek, ale chybí světlo a vzdušná vlhkost.

Na počátku růstu bere rostlina zásobní látky z pecky. Jak však roste, musí si je začít tvořit sama pomocí fotosyntézy. A ta bez dostatku světla neprobíhá. Jak začne světla přibývat, mladá rostlinka má více možností získávat energii. Vzdušnou vlhkost můžeme zvyšovat postřikovačem. Zvýšení je ale krátkodobé a při topení je vzduch vždy suchý. Na jaře již častěji větráme a dovnitř proudí vlhký vzduch.

Pozor na možnou otravu

Při pěstování doma je však třeba dávat pozor na domácí mazlíčky. Listy, slupky i pecky plodů jsou jedovaté, a pokud by je okusovali psi nebo kočky, měli by zdravotní potíže. A pro doma chované papoušky a kanárky je avokádo velmi jedovaté - po jeho požití většinou velmi rychle uhynou.

Nejlépe poroste v krtičině

Ale i pro další pěstování má avokádo své požadavky. Dává přednost hlinité půdě a pokud pecky zasadíte do rašelinného substrátu, sice vyrostou, ale když jsou asi půl metru vysoké, začnou chřadnout a většinou zajdou. Proto je nezbytné pěstovat avokádo v těžší půdě. Vůbec neuškodí k zemině přidat trochu jílu. Výborná je i zemina z krtiny na zahradě. Pak již stromek poroste dobře. Samozřejmě nejlépe by rostl ve volné půdě ve skleníku, poroste však i v dostatečně velké nádobě.

Pozor však, že avokádo vytváří středně velký strom, který v bytech zabere dost místa. Po několika letech začne i kvést. Na rostlině jsou většinou květy samčí i samičí. Většinou rozkvétají odděleně a většina květů odkvete bez opylení. Obdobné je to i v přírodě, kde také většina květů opadá. Pro snazší opylení bychom museli pěstovat dvě rostliny. Květy avokáda jsou drobné a nijak nezaujmou a plodů se většinou nedočkáme. Listy jsou podlouhlé, pěkně zelené, a tak avokádo ozdobí obydlí obdobně jako fíkus, či jiné zelené pokojové rostliny. V letních měsících lze rostlinu umístit na terasu a domů ji vrátit před příchodem chladna.