obrázek z archivu ireceptar.cz

Bakteriální hniloba brambor

Mít ve sklepě zásobu vlastních chutných brambor na celou zimu je velmi příjemné. O to více zamrzí, když se po necelém měsíci začnou kazit a hnít. Co je příčinou a jak znehodnocení úrody zabránit?

Ačkoliv máme brambory uložené ve sklepě jen pár týdnů, mokvají a hnijí. Zdá se, že nám žádné nevydrží ani do Vánoc. Co je toho příčinou? Zeptala se Stanislava Kučerová z Plzně. Pokud se vám někdy stala podobná nepříjemnost….

Příčinou je mokrá bakteriální hniloba brambor (Erwinia carotovora), jejíž výskyt je závislý na počasí. Pokud je léto deštivé a chladné, velmi rozvoji této choroby napomáhá.

Jak bakteriální hnilobu rozeznat?

  • Při akutním průběhu choroby můžeme pozorovat svinování listů podél hlavního nervu. Oproti virové svinutce jsou listy vláčné a povadlé a bývají také světlejší až žlutavé.
  • Stonky jsou na bázi černé, vodnaté, lámavé a lze je snadno vytrhnout z půdy.
  • Při chronickém průběhu vrchní listy postupně nekrotizují. Stonek je také na bázi černý, ale již tak nápadně nevodnatí. V paždí listů se mohou vyskytovat vzdušné hlízky.
  • Napadené hlízy hnijí a uvolňují vodu a vzniká tzv. mokrá hniloba.

bakteriální hniloba bramborbakteriální hniloba bramborAutor: Archiv ireceptar.cz

Pozor na nakaženou sadbu!

V našich podmínkách choroba většinou nepřezimuje, rozhodujícím zdrojem infekce jsou tedy napadené sadbové hlízy.

Významným zdrojem mohou být i zbytky kontaminované zeminy ve skladech. Základní ochranou skladovaných hlíz je tedy dezinfekce skladů i obalů.

Preventivně lze porosty brambor ošetřit asi 35 dnů před sklizní postřikem proti strupovitosti.

Akční letáky