Většina bambusů pochází z teplejších oblastí, zejména tropů a subtropů, a jen velmi málo z nich má domov v mírném pásmu. Přesto všechno se bambusům báječně daří i v našich klimatických podmínkách.

Tráva nebo dřevina?

Bambusy patří do čeledi lipnicovitých trav a jsou jediné, které se řadí zároveň mezi dřeviny. Existuje řada rodů a druhů bambusů, jejichž počet se pohybuje mezi šesti až sedmi sty. Bambusy se od sebe liší nejen různými tvary listů a tloušťkou stébel, ale jsou druhy nízké, které pokrývají půdu, ale i druhy vysoké, které dorůstají do výšky kolem padesáti metrů, neboť bambusy patří k nejrychleji rostoucím rostlinám. Rostou nejen v tropické Americe a Africe, ale rovněž i ve značných nadmořských výškách, např. v Jižní Americe až ve výšce 4700 m nad mořem.

Jak je pěstovat a co potřebují k růstu

Pro dobrý růst potřebují bambusy dostatek světla a tepla. Stanoviště by mělo být také chráněno před severními a východními větry. Některé druhy, jako Phyllostachys a Semiarundinaria, vyžadují plné slunce a během růstu dlouhé teplé období. Středně vysoké bambusy, např. Pseudosasa a Indocalamus, jsou méně náročné. Polostinné až stinné partie vyhovují podrostovým druhům Sasa stejně jako vysokohorským Fargesiím.

Bambusy vyžadují lehkou propustnou půdu, bohatou na živiny a organickou hmotu, s mírně kyselou až neutrální reakcí. Zálivka by měla být pravidelná a vydatná, ale dejte pozor na přemokření. Výživu se jim vyplatí dát na jaře hnojivem s vyšším obsahem dusíku.

Velmi impozantní dekorace zahrad

Bambus je velmi rozmanitá rostlina a má značně pestré a všestranné využití. Uplatní se nejen jednotlivě či ve skupinových výsadbách, ale také jako půdopokryvná či nádobová rostlina.

Raději však bambusy vysaďte jako doplňkové rostliny celkové zahradní kompozice. Uděláte si ze zahrady doslova ráj pro oči. Vypadají působivě v kombinaci s keři, například s dřínem japonským (Cornus kousa) nebo svitelem (Koelreuteria), který se na podzim zdobí tobolkami, jež připomínají malé lampionky.

Bambus jako tvůrčí element

V našich podmínkách můžete z bambusů na chráněném stanovišti vytvořit i zajímavý netvarovaný živý plot. Pro okrasné účely lze bambusy vysadit jako stálezelenou solitéru a vytvořit z něho třeba bambusový hájek, který bude nepřehlédnutelnou dominantou vaší zahrady. Báječně poslouží i k zastínění letního sezení či oddělení odpočinkového či meditačního koutku. S trochou vaší fantazie dokáže skvěle oddělit různé části zahrady a může vám dokonale zakrýt buď nevzhledná místa či nežádoucích výhledy jako jsou nedaleké rušné silnice s auty, nebo blízké vysoké budovy.

Možné využití bambusovým kmenů

Na tyčovinu, tj. těžbu stébel, neboli tyčí lze použít většinu velkých tyčových výběžkatých bambusů. Průměr tyčí se u nás pohybuje většinou okolo 2 cm, záleží na druhu a stanovišti. Nejodolnější bambusy, které se poměrně rychle rozrůstají do stran, a je tedy možno je již po 3 až 5 letech využívat jsou například Phyllostachys bissetii, Phyllostachys humilis nebo Bashania fargesii.

Z tyčí se pak dá dělat na zahradě prakticky cokoliv. Záleží jen na vaší zručnosti, potřebách a fantazii. Od tyček pro rajčata a luštěniny, až po okrasné plůtky, konstrukce na altánky, ploty či přístřešky. Můžete si vyrobit i netradiční žebřík na popínavé květiny, můstek a molo u jezírka v japonském stylu nebo korýtko či žlábek na vodu. Ale také plotové sloupky, nebo přímo ohradu z bambusových palisád.

Bambusový rákos

Spoustu zajímavých vlastností a možností pro využití v zahradě má i rákos. Podobně jako bambus slouží především k výrobě rohoží, ale lze z něj udělat také netradiční a na pohled atraktivní střešní krytinu. Rákos je méně pevný a lehčí než samotný bambus. Můžete ho tedy také použít pro stínění podhledů, dotvoření pergol, ale také jako pohledové zástěny na drátěných či laťkových plotech.

Zdroje:

www.zahrada-magazin.cz

www.topbambooproducts.com

www.woohome.com