Jedna bez druhé nedá ani ránu

Doprovodná výsadba označuje vysazování různých kombinací bylin i plodin tak, aby vzájemně těžily ze svojí blízkosti. Touto technikou můžeme ovlivnit mnohé. Rostliny si nejen vzájemně stíní, ale také například přitahují nebo odpuzují hmyz, což se pozitivně odráží na růstu, opylování i zrání plodů.

Tento způsob kombinování je starý stovky let. V Číně pomáhá růstu rýže, ve střední Americe z ideální kombinace tří plodin vzniklo i označení “tři sestry”. V tomto konkrétním případě šlo o dýně, kukuřici a popínavé fazole. Zatímco kukuřice zajistí pnoucím se stonkům fazolí oporu, fazole dodávají do půdy dusík, čehož ostatní rostliny využívají. Dýně svými listy zakrývají půdu, čímž znesnadňují růst plevele, zabraňují odpařování vody a jejich chlupaté listy odpuzují řadu škůdců. Čtvrtou sestru přidali obyvatelé Severní Ameriky, když k trojici přisadili květinu Cleome serrulata vábící včely, čímž zvýšili výnos všech. Tento způsob pěstění je velmi efektivní a zcela přírodní. Prostě ideální.

Bazalka a levandule

Tato dvojice rostlin se báječně doplňuje. Ale proč? Repelentní schopnosti bazalky, která je schopná zapudit velké množství škůdců, se výborně hodí k levanduli, která seznam ještě rozšíří a přitom přitahuje ohromné množství včel, tak jako “čtvrtá sestra” Cleome.

Pokud plánujete pěstovat chřest, brutnák, kořenovou zeleninu, papriky nebo rajčata, vyzkoušejte jejich pěstování společně s bazalkou a levandulí.

Naopak bazalka bude profitovat z přítomnosti pažitky, heřmánku a oregana čili dobromyslu. Bylinky získají výraznější chuť i aroma. Ale dejte si pozor na šalvěj, s bazalkou se nemají rády.

Super repelentní trojka

Komáři nás trápí všude možně. Jsou nepříjemnými společníky při každém posezení na čerstvém vzduchu. Pokud navíc máme v okolí stojatou vodu nebo louku, můžeme jejich výskyt eliminovat jen stěží. K jejich odpuzení nám mohou pomoci i rostliny vysazené v okolí oken či oblíbeného posezení.

Skvěle doplňující se trojicí doprovodných silně repelentních bylin je bazalka, levandule a afrikán. Všechny tyto dobře známé rostliny milují slunná stanoviště, dobře propustnou půdu, stejné množství zálivky a všechny také účinně odpuzují komáry. I v květináči se krásně doplňují barvami, vzrůstem i tvary. Nízké, žluto oranžové, plné květy afrikánů zvýrazní bujará zeleň bazalky a dlouhé stonky levandule s typickými fialovými kvítky dodají sadbě na výšce i eleganci.

Zjistěte si ideální dosadbu do vaší zahrady, jejím využitím si můžete jen pomoci.

Zdroje:

abecedazahrady.dama.cz, garlo.cz, en.wikipedia.org