Zdroje: izahradkar.cz, prima-receptar.cz

Kde pěstovat nádherné, ale křehké begonie

Begonie jsou z těch rostlin, jejich hlízy je třeba nechat přezimovat v chladu sklepa nebo jiné podobně situované místnosti. Pokud se chystáte na nákup hlíz v hobby marketu, pak je dobré vědět, že máte na výběr nejen z barevných variací. Begonie se liší také vzrůstem a velikostí květů. Obvykle jsou v nabídce vzpřímené, převislé a drobnokvěté. Během sezóny budou potřebovat vlhkou a kyprou půdu, polostín a pamatujte také na povětrnostní podmínky. Celé rostliny jsou velmi křehké a silný vítr nebo déšť je polámou. V případě velkých vzpřímených variant počítejte i s oporou.

Pěstování begonií začíná klíčením

Abyste zajistili brzký růst begonií, a tím pádem i jejich časné kvetení, můžete si hlízy nechat naklíčit už nyní, během února a března. Klíčení se dělá na sucho a při pokojové teplotě, tj okolo 20 °C. Hlízy můžete nechat ležet na tácku, anebo je vyskládejte třeba na karton od vajec. V okamžiku, kdy se začnou objevovat klíčky čili puky, můžete hlízy zasadit a nechat zakořenit. Pokud jsou hlízy velké a mají několik klíčků, můžete je rozdělit a snadno si je tak namnožit. Obě části hlízy však musejí mít klíčky. Důležité je také dělit hlízu čistými nástroji, řez nezasypat zeminou a používat v zálivce fungicid.

Zálivka begonií během zakořenění

Begonie mají radši mírně kyselý substrát s pH okolo 5,5. Sázejí se vždy klíčkem nahoru a hlínou zahrnují jen tolik, aby byl vršek klíčku lehce viditelný. Zeminu zalévejte mírně, ale pravidelně, aby nevysychala. Nicméně rostliny také nesmí stát ve vodě, protože by začaly hnít. Pokud chcete udržet vlhkost, můžete překrýt květináč folií, ale to se hodí, jen dokud není begonie příliš vzrostlá.

Světelné podmínky pro pěstování begonií

První dva až tři týdny nechte květináče spíš ve stínu, až později je přesuňe na světlo. Begonie nesnášejí přímé slunce ani během kořenění a chráněného růstu v domácích podmínkách. Pro přemístění ven počkejte nejen na správnou teplotu, ale také velikost rostlin. Měly by mít alespoň čtyři listy.