Konkurovat begóniím může jen málokterá květina. Ze současné nabídky na trhu si můžete vybrat begónie v nejrůznějších tvarech i barvách, květina má totiž více než 1000 odrůd.

Bohaté atraktivní květy begónií si při správné péči můžete užívat 4 až 5 měsíců v kuse. Mohou být s přehledem dominantou vašeho obýváku, ale i atraktivním doplňkem zahrady a okenních parapetů. A jejich bonusem je i to, že jsou na pěstování docela nenáročné.

Begónie si ve volné přírodě užívají všechno

Rostlina pochází z deštných pralesů v nejteplejších částech Ameriky, a hlavně se vždy vyskytovala v Brazílii. Begónie rostou ve Střední a Jižní Americe od severního Mexika až po Bolívii a Paraguay. Velmi se jim daří také ve vlhčích oblastech střední a jižní Afriky, na Madagaskaru, Sokotře i Srí Lance. Stejně tak v jihovýchodní Asii od Indie přes Himálaj, Čínu, Tchaj-wan, Malajsii, Sundy až po Papuu a tichomořské ostrovy. Pouze v Austrálii žádný původní druh nenaleznete.

Kdy a kam zasadit begonie

Při výběru konkrétního druhu begónie záleží na vašich požadavcích. Některé druhy se více hodí pěstovat jako pokojové rostliny, protože pocházejí ze subtropických až tropických podmínek. Jiné zase dokonale zvládnou místní venkovní klima. S výsadbou obou typů je nejlepší začít na jaře, jakmile pominou první mrazíky a ve výhledu je stálé počasí. V případě, že vysadíte rostliny do nádob či truhlíků, máte vždy možnost je zakrýt či schovat.

Zvolte druh podle stanoviště

Dbejte na správné umístění, protože některé druhy milují přímé slunce, jiným vyhovuje spíše plný stín. Myslete na to už při nákupu. Týká se to i světla, a tak si vždy dopředu ujasněte, kde budete begonie pěstovat.

Begónie chtějí stálou vláhu

Protože většina druhů patří mezi tropické a subtropické květiny, dopřejte rostlinám vždy dostatek vlhkosti, ocení to. Stejně tak jim vyhovuje dostatek tepla. Vždy když okolní půda zaschne, měli byste květinu dostatečně zalít.

Živiny begónie podpoří v kvetení

I begonie mají rády nějakou tu živinu navíc. Už při výsadbě byste měli přidat do hlíny kvalitní přírodní hnojivo. Během sezóny je dobré podpořit jejich růst a zdravý vývoj jednou za dva týdny kvalitní hnojící zálivkou.

Ochraňte je zazimováním

V tomto případě se řiďte také potřebami konkrétního druhu. Počátkem přicházejícího podzimu snižujte zálivku a před prvními mrazy pečlivě seřízněte listy a stonky. Nejen hlízy, ale i begonie s kořenovým systémem je možné vykopat a nechat přezimovat v suchu a temnu.

Parapet begoniím svědčí

I v případě pěstování pokojových begonií velice záleží na správném umístění. Rostliny potřebují dostatek světla a nejvíce jim vyhovují místa u oken orientovaných na východ či západ. Vhodná jsou také jižně orientovaná okna, ale zde květiny umístěte dále od okna, aby nedošlo k jejich popálení slunečními paprsky.

Nikdy nepřelévejte

I domácí begonie potřebují pravidelný přísun vody, jen nechte vždy půdu dostatečně vyschnout. Na přelití reagují begonie hnilobou a plísněmi.

Velikost květináče

Begonie nejsou moc náročné na prostor. Takže se neděste, kdybyste měli dojem, že jsou rostliny možná v menším květináči nebo moc blízko sebe třeba v truhlíku. Kořeny se překvapivě dokonce semknou a stanou se tak mnohem odolnějšími. Protože v menších nádobách rostlina rychleji vyčerpá všechny živiny z půdy, občas ji přihnojte.

Pořiďte si hned několik druhů

U nás je v nabídce něco přes deset druhů begonií. Většinou jsou to jednoleté rostliny a mezi nejosvědčenější patří:

Voskové begonie: Možná je znáte pod názvem voskovky. Nejčastěji se využívají na zahrádkách, ale velice oblíbené jsou také k dekoraci hrobů. Důvodem je jejich nenáročnost a odolnost vůči chladu.

Hlíznaté begonie: Jak už je patrné z názvu, rostlina vyrůstá z hlízy, která se na zimu vykope a uchovává v temnu a suchu. Některé druhy se rozrůstají do menších keřů.

Královské begonie: Tento druh má opravdu adekvátní pojmenování, protože její vzhled oslní každého. Nejenže má velice originální květy, ale i její listy zaujmou tvarem i prokreslením.

Rhizomatózní begonie: U tohoto druhu oslní především nádhera a rozmanitost listů, které jsou v nejrůznějších barvách. Od bílé a žluté až po sytě fialovou.

Je na vás, zda si pořídíte begonie nízké a drobné, nebo naopak vysoké a keřové. Velice atraktivní jsou i převislé odrůdy begónií.

Zdroje: www.magazinzahrada.cz, www.cestakbydleni.cz, www.tipio.cz