Nepravá letnička begónie stálokvětá (Begonia semperflorens), je u nás známá pod přízviskem voskovka nebo také ledovka. Představuje nejčastější dekoraci hrobů a veřejných prostranství, ale dobré služby poskytne i na zahradě - na záhonech i v nádobách.

Begónie stálokvětá má výrazné nejen květy, ale také listy: buď svěže zelené, rudé až velmi tmavě červené, nebo zelené s červenými okraji. A dvoubarevné pak mohou být i květy. Tyto begónie nejsou vyšší než 20 cm a květy dobře odolávají nepříznivému počasí, zejména častým dešťům. Lze je snadno pěstovat, nejsou ani drahé, takže můžeme nakoupit větší množství již kvetoucích sazenic, a to nejčastěji v dubnu a květnu.

Výsev pro předpěstování

  • Ze semen však lze vypěstovat i rostliny vlastní. Začít ale musíme už nyní, v průběhu ledna, protože begónie rostou pomalu a mají dlouhou vegetační dobu.
  • Základem je velmi řídký výsev, aby se sazenice nevytahovaly a nebyly slabé.
  • Používáme pouze propařenou zeminu.
  • Po vyklíčení rostlinkám důkladně větráme, můžeme jim také prodlužovat den umělým světlem, třeba klasickou žárovkou o příkonu 150 W nebo LED ekvivalenty.
  • Zaléváme opatrně.

Sazeničky se přepichují dvakrát: poprvé v březnu, kdy jsou rostliny vysoké asi 1 cm, a to mělce do truhlíků ve sponu 3x3 cm, podruhé v dubnu po jedné do květináčků.

Ven ledovky sázíme ve druhé půlce května.