V zimní období ohrožuje stromy sluneční záření kombinované s velkými výkyvy teplot. Nejkritičtější doba přichází, pokud se část kmene ohřeje nad 0 °C, ale na odvrácené straně od slunce je teplota stále pod nulou. Podle výzkumů může být teplotní rozdíl až 25 °C. Na osluněné části stromu se aktivují buňky dělivého pletiva, které však s poklesem teploty zmrznou. Za několik týdnů se na kůře začnou objevovat trhliny. Poté se kůra odchlípne od dřeva a odpadne. Tyto rány jsou pak přímým vstupem pro dřevokazné houby nebo hmyz.

V zimě i v létě

Během zimy a v předjaří nejvíce trpí dřeviny s tenkou kůrou, jako jsou jabloně, javory, jírovce a buky. Před tzv. slunečním úpalem je třeba také chránit zejména ovocné stromy po prvních pět až sedm let od výsadby. Kolísání teplot totiž hrozí i v létě, kdy se dřevina snadno přehřeje.

Bělení stromů vápnem

Vápenatý bílý nátěr odráží sluneční světlo. Vyrovnává tak rozdíly teplot na kmeni a zabraňuje vzniku mrazových trhlin a desek. Omezuje také množství škůdců pod kůrou, likviduje mechy, řasy, lišejníky a houbové choroby. Bílý zásaditý nátěr působí i proti malým hlodavcům, zajícům a mlsným srnkám. Na kmenech vydrží cca 4 měsíce. Nanáší se nejlépe na celý kmen až do místa větvení.

Bílý nátěr

K bílení stromů můžete použít vápenné mléko, tedy směs hašeného vápna a vody. Připravit si můžete i vlastní zlepšenou směs. Na tento roztok budete potřebovat 2,5 kg hydratovaného vápna, 0,2 kg PVA lepidla nebo 100 g strouhaného mýdla a 0,5 kg síranu měďnatého. Vše smíchejte dohromady.

Související články

Jak bílý nátěr nanášet

Vrstva vápna by měla být dostatečně silná a zároveň maximálně rovnoměrná. Nanášejte ji nejlépe štětcem. Začněte odspodu a pokračujte k větvím. Nabarvěte celou strukturu kůry. Nátěr nanášejte v době, kdy je kmen suchý a teplota nad bodem mrazu.

Alternativní ochrana

Kromě nátěru můžete kmeny stromů obalit slámou, jutovou tkaninou, speciální papírovou páskou nebo plastovými tubusy. Tyto metody však zahradníci nedoporučují. Na povrchu kmene se totiž stále udržuje vysoká vlhkost, která vytváří ideální podmínky pro dřevokazný hmyz, houby a plísně.

Zdroj: www.idnes.cz, www.dumazahrada.cz, www.dumazahrada.cz