Mšice patří k jedněm z nejčastějších a zároveň nejhůř odstranitelných zahradních škůdců. Objevují se nečekaně, a to hned v hojném množství. Ve chvíli, kdy je jich na rostlinách ještě jen pár, tak si jich ani kolikrát nikdo nevšimne. Rychlost množení mšic je opravdu úchvatná, stejně jako jejich rozmnožovací strategie a přežití. Poradit si se mšicemi není vůbec snadné, některé druhy jsou dokonce velmi odolné.

Jak se proti mšicím bránit?

Máte hned několik možností, jak se dá proti těmto škůdcům bojovat. Zkuste to přírodní cestou, pomohou mnohé přírodní postřiky, tabák, mýdlová voda, ale i berušky, pavouci, pestřenky nebo parazitické vosičky.

Slunéčko sedmitečné (Coccinella septempunctata)

Roztomilý brouček, který je u nás možná nejznámější ze všech brouků, a to díky příběhům Ondřeje Sekory. Slunéčko sedmitečné je asi 10 mm dlouhé, má červené krovky s třemi tečkami na každé straně a jednou tečkou společnou pro obě krovky. Jedná se o původní evropský druh.

Mšice jsou pro berušky doslova lahůdkou

Slunéčko sedmitečné se rádo vyskytuje tam, kde má stálý přísun mšic a červů. Živí se jimi jak dospělí jedinci, tak i jejich larvy, které umí zlikvidovat během svého vývoje až 600 mšic. Proto není od věci nalákat těchto broučků na zahradu co nejvíce. Slunéčko má dokonale vyvinutý účinný obranný mechanismus proti predátorům, hlavně ptákům. Když jsou v nebezpečí života, vypouštějí oranžovou tekutinu, která je jedovatá a má dost nepříjemný odér. Stejně tak se brání i larvy.

Přilákejte berušky rostlinami

Protože se slunéčka živí i pylem a nektarem, můžete je na svou zahradu přivábit vysetím vhodných rostlin, přítomností vody nebo možností úkrytu, který může mít i podobu hmyzího hotelu. Které rostliny vám v tomto ohledu nejlépe pomůžou?

Kopr vonný (Anethum graveolens)

Slunéčka uvítají především rostliny z čeledi miříkovitých, kam právě kopr patří. Broučky obecně lákají bílé a žluté květy v plochých květenstvích, a proto můžete vysít i fenykl, petržel, libeček, mrkev, koriandr nebo anděliku. Kopr vám dokonce pomůže svou specifickou vůní odlákat ze záhonů jiné možné škůdce, hlavně dřepčíky a bělásky.

Řebříček obecný (Achillea millefolium)

Řebříček je typický také svou vůní, a právě berušky ji milují. V tomto případě je to dokonalá volba, a navíc tato rostlina odpudí i svilušky.

Měsíček lékařský (Calendula officinalis)

Rostlinka, která svými barvami rozehrajte a obveselí každou zahrádku. Nejenže přiláká berušky, ale velice hravě si poradí kromě mšic i s háďátky, slimáky a mnoha plísněmi. Vysaďte je v blízkosti okurek, rajčat a dýní.

Levandule (Lavandula officinalis)

Skvělým lákadlem berušek a zároveň i bojovníkem proti mnoha škůdcům je i voňavá levandule. Perfektně funguje proti mravencům, plošticím a slimákům. Její blízkost prospívá jahodníkům, česneku, květáku a luštěninám.

Zdroje: www.nkz.cz, www.cs.haenselblatt.com, www.homebydleni.cz