Berušek je až 6 tisíc druhů

Neexistuje snad žádný jiný hmyz, který má tolik krásných lidových pojmenování, jako má slunéčko. Známe ji jako berušku, verunku, sluníčko, pinka-linku, majdalenku, berunku.

Slunéčka (Coccinella septempunctata) jsou běžně rozšířena téměř na všech kontinentech. Existuje jich až šest tisíc druhů. Nejvíce jsou zastoupena v oblastech s teplým tropickým a subtropickým klimatem. V Evropě se vyskytuje přibližně dvě stě padesát druhů. Nejběžnějšími druhy u nás jsou slunéčka sedmitečná, asijská, desetitečná, čtyřtečná a dvaadvacetitečná.

Životní cyklus

Životní cyklus berušek bývá až dvouletý. Samička klade od konce dubna na spodní strany listů vajíčka v několika snůškách. Může jich naklást až čtyři sta. Asi po týdnu se z vajec líhnou larvy. Uplyne třicet až šedesát dní, než se larva zakuklí. Metamorfóza kukly v dospělého jedince proběhne asi po týdnu.

Proč jsou tak užitečné

Většina slunéček se živí savým hmyzem. Jejich nejčastější potravou jsou mšice, šupinatý hmyz, svilušky. Vědci, pozorující jejich život, uvádí, že například jedna beruška sedmitečná dokáže za den spořádat až padesát mšic. Larva během 30-60denního vývoje do zakuklení zlikviduje až 600 kusů savého hmyzu. Například slunéčko dvaadvacetitečné (u nás známe ve žlutém provedení) se živí padlím na rostlinách. To jsou pádné důvody k tomu, abychom si slunéčka na své zahradě hýčkali.

V následujícím videu se podívejte, jak si slunéčko pochutnává na mšicích:

Zdroj: Youtube

Jak přezimují

Slunéčka přežijí jednu až dvě zimy. Na podzim, kdy teplota klesne pod deset stupňů, slunéčka zalézají do úkrytů, kde přezimují. Jejich tělesná teplota klesne a tím se zpomalí tělesné biologické procesy. Zimu většinou přečkají v menších koloniích, aby po zimním probuzení nemusela vydat mnoho cenné životní energie na hledání partnera k páření.

Kanibalismus

Vylíhnuté larvy jsou tak dravé, že často požírají ještě nevylíhnutá vajíčka se svými sourozenci. V období, kdy najdou málo potravy v podobě mšic, molic, svilušek a šupinatého hmyzu, přejdou berušky na rostlinnou stravu. Z nouze se živí pylem nebo sladkým ovocem. Některé druhy slunéček konzumují pouze rostlinnou stravou a způsobují škody na zemědělských plodinách.

Aby se jim u vás na zahradě líbilo

Slunéčka se ráda zdržují tam, kde je velký výskyt mšic. Ideální je, pokud ponecháte kout zahrady, kde se mohou vyskytovat mšice, v přírodním stylu. Čím větší rozmanitost rostlin, tím větší pravděpodobnost, že si u vás slunéčka najdou domov.

Kopr s fenyklem

Pěstujte na své zahradě aromatické byliny a rostliny. Koprem vonným a fenyklem se slunéčkům zavděčíte. Uděláte tedy dobře, když na každém záhonu vysejete pár těchto bylin. Kopr a fenykl se vyplatí pěstovat i v přenosných nádobách. Ty přeneste na místa, která potřebujete vyčistit od mšic nebo svilušek. Ideální je umístit květináče s koprem nebo fenyklem pod stromy. Slunéčka si váš sad nebo zahradu oblíbí.

Jaké další rostliny pěstovat

Slunéčka již z dálky přitahuje bílá nebo žlutá barva, proto vysazujte a vysévejte řebříček, měsíček, heřmánek, mák. Nezbavujte se z trávníku pampelišek, pěstujte koriandr, mátu, chrpu, jeřáb ptačí.

Zimní úkryt

Slunéčka přezimují na chráněných místech před větrem. Úkryt hledají ve dřevě, pod listím, v puklinách starých zdí. Jistě jste se také už setkali s přezimujícími slunéčky v rámech oken. Můžete se jich zbavit pomocí vysavače, který zapnete na nejnižší výkon. Silonovou punčochu navlékněte na hadici bez nástavce. Punčochu vtáhněte mírně do hadice. Slunéčka vysajte a s punčochou vyneste zpět do přírody.

Související články

Zdroje informací: www.nkz.cz, www.youtube.com