Zdroje: www.idnes.cz, www.nkz.cz

Bílení kmenů ovocných stromů

V závislosti na změnách počasí během února a března mohou stromy trpět. Je to kvůli velkým rozdílům teplot nejen během dne a noci, ale také za jasných slunečných dnů. Slunce ohřívá strom jen z jedné strany, pokud se ještě odráží paprsky od sněhu, je takové oslunění o to intenzivnější. Kůra stromu se ohřívá nestejnoměrně a může kvůli tomu praskat.

Hojení kůry je pro strom zátěží. Některé ovocné stromy jako třešně nebo višně se špatně hojí. Roní hodně mízy a poranění je náchylné na zahnívání a stává se proto vstupní branou nemocí a škůdců.

Prevencí je bílý nátěr, který je možné aplikovat za suchých nemrazivých dní. Provádí se především na podzim a na začátku zimy, ale i nyní je to možné. Jde o takzvané vápenné mléko, které povrch stromu nejen chrání, ale také částečně dezinfikuje.

Jak na bílení stromů, se podívejte v našem videu:

Zdroj: VLM

Únor a březen jsou také obdobím, kdy je vhodné provádět řez některých ovocných keřů a stromů. I když se zdá, že to není vždy nutné, také řez silnějších větví je vhodné ošetřit balzámem, štěpařským voskem nebo nátěrem. Obyčejně to platí pro větve silnější, než je palec ruky dospělého člověka.

Likvidace mechů na kůře ovocných stromů

Kůra stromů by však měla mít vaši pozornost i z jiných důvodů. I při obrůstání mechy a lišejníky je strom náchylnější na onemocnění. Nahromaděná vlhkost a ideální podmínky poskytují útočiště škůdcům. Ač se může zdát obrůstání mechem a lišejníky jako zcela přírodní proces, který je prostě typický pro určité lokality a starší stromy, rozhodně není dobré mávnout nad ním rukou.

Právě v tomto období, během suchých bezmrazých dnů můžete mechy napřed okartáčovat či smýt tlakovou myčkou a následně ošetřit postřikem ze zelené skalice.

Jak na čištění stromů, se podívejte v tomto videu:

Zdroj: VLM

Také v tomto případě je vhodné následně ošetřit strom vápenným mlékem, tedy roztokem z maximálně 2 kg hašeného vápna smíchaného s 10 l vody. Samozřejmě existují i průmyslově vyráběné druhy postřiků proti mechu a lišejníkům.

Zimní postřik stromů proti škůdcům

Přichází také řada na první postřiky proti škůdcům, kteří právě v kůře stromů přezimují. Tyto postřiky jsou především průmyslově vyráběné a záleží jen na vás, jaký z nich si vyberete podle druhu vašich ovocných stromů.

Související články

Nejvzácnější psí plemena na světě

Zdroj: Youtube