Bílení stromů je prastarý způsob ochrany stromů, který využíváme dodneška. Možná jste si jako malí caparti říkali, co je to za divnou barvu stromů, alespoň u mě tomu tak bylo.

Důvod je jednoduchý. Dolní část stromu, kmen i spodní větve, se natírají proto, aby strom přežil zimní měsíce, a zejména pak počátek jara, bez větší újmy. V zimě dochází k velkým teplotním výkyvům a hrozí vysoké riziko mrazových trhlin.

Jaké stromy natírat

Touto metodou můžete ochránit ovocné stromy, stromy, které mají hladkou kůru nebo stromky mladé. Mezi náchylné stromy patří hlavně meruňky, jabloně nebo třešně, ale vesměs jsou citlivé všechny ovocné stromy.

Bílá barva – ideální barva

Bílá barva odráží sluneční paprsky, tím pádem se kůra stromů bude zahřívat pomaleji. Pokud strom nenatřete, hrozí, že se na povrchu vytvoří tzv. mrazové trhliny a strom bude náchylný k infekcím. To samozřejmě žádný zahrádkář nechce.

Čím stromy natírat

Klasickým přípravkem je vápenné mléko, které si lehce každý pěstitel namíchá doma. Hašené vápno (hydroxid vápenatý) smícháte s vodou a „mléko“ je hotové. Optimální je 20% roztok, do nějž můžete přidat i trošku hlíny. Hlína se přidává do směsi z důvodu lepšího přilnutí barvy ke kůře.

Pokud to chcete mít bez práce, dojděte si do obchodu a zakupte hotový nátěr, který na stromy aplikujete.

Jak nátěr použít

Vrhnout se do natírání stromů byste se měli v den, kdy nebude příliš svítit sluníčko, nebude mráz, ale bude sucho. Natřít stromy byste měli dvakrát do roka.

Nejprve ze stromu odstraňte nečistoty, jako jsou stará kůra nebo odumřelé větve. Nátěr nanášejte štětcem směrem zezdola nahoru. Je potřeba, aby nátěr pořádně zaschnul, proto si opravdu natírání naplánujte na vhodný den (alespoň se o to pokuste, já vím, počasí neporučíme).

Variantou je aplikace vápenného roztoku postřikem, který přináší větší výhody než nátěr štětcem. Postřikem se směs dostane do každé malinké dírky v kůře.

Zdroje: hobby.instory.cz, www.dumazahrada.cz, living.iprima.cz