Postřiky vlastně vůbec není třeba používat. Někdy před škůdci sklizeň ubrání pouze vhodná skladba rostlin na záhonku. Třeba rajčata si rozumějí s bazalkou, a to nejen v italské kuchyni, ale i z pohledu sousedství na zahradě. Proto stačí na každé dva keříky rajčat vysadit jednu bazalku – pomůže zdolat škůdce a také zlepšit chuť a vůni rajčat. Kdo nevěří, může zkusit zasadit na jeden konec řádku keříků rajčat bazalku a na druhém nechat jen rajčata. Porovnání dvou rajských jablíček z opačných konců řádku vás zaručeně přesvědčí. Bazalka se pak využije i posléze. Salát s rajčaty položený na stole na terase bude přitahovat komáry a mušky jak noční lampička. Ale bazalka je spolehlivě odradí. A navíc bude salát chutnat naprosto báječně.

Podobné účinky jako bazalka má máta – silně odpuzuje mnohé housenky, moly a mravence. Na zkoušku se stačí podívat, kde na zahradě leží mraveniště a kde roste máta.

Sviluška chmelová se dá zase odpudit česnekem. Malý oranžový hmyz dokáže zničit celou úrodu okurek i rajčat, a navíc v pohodě přezimuje, takže je potřeba proti němu zakročit rázněji. Stačí prostřídat řádky rajčat a česneku a svilušky se budou stěhovat dál.

Postřik neznamená zlo

Ovšem někdy to jinak nejde a je třeba rostliny dobře postříkat, aby se zbavily neduhů. Existuje několik druhů přípravy.

K nejznámějším patří takzvaná jícha, kdy se ve vodě nechají kvasit kusy bylin, a to klidně i týden. Nejčastěji se používá kopřiva – na deset litrů vody se využije asi kilogram vzrostlých kopřiv. Jícha hodně zapáchá, a to nejen lidem, ale také spoustě brouků. V naředěné formě se s ní stříkají mšice, ale jícha funguje i jako výborné hnojivo. Obsahuje totiž dusík, železo, vápník a křemík, a proto se v době růstu lije ke kořenům.

Další druh postřiku se připravuje macerováním. Bylinu stačí zalít studenou vodou a nechat asi 24 hodin odstát. Nesmí ale začít kvasit! To znamená, že se na vodě nesmějí tvořit bublinky. Macerát z heřmánku pravého ředěný 1 : 5 se lije ke kořenům, protože má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Naopak macerát z vratiče působí proti mandelince bramborové, mšicím, roztočům, ale pomáhá i proti padlí. Postřik z vratiče lze také získat výluhem.

Výluh je další variantou, jak dostat z bylin to nejlepší. Nasekané byliny se přelijí horkou vodou a nechají se hodinu vychladnout. Jak macerát, tak i výluhy se před aplikací musí ředit.

TIPY:

PROTI BĚLÁSKŮM RAJČATA

Macerát z vody a listů rajčat pomáhá proti běláskům na zelenině. Pro zvýšení účinnosti se používá rozpuštěné mazlavé mýdlo, díky němuž macerát nesteče a působí dlouhodobě.

ČESNEK JE NA HOUBY

Česnek nemají v lásce svilušky. Proti nim se připraví macerát v poměru 1 : 10, který zároveň dobře působí proti houbovým chorobám. Maceruje se asi 500 g česneku na 10 litrů vody.

DUBOVÉ LISTÍ NA MOLICE

Pro ochranu před molicemi stačí natrhat dvě hrsti dubových listů, zalít litrem vody a nechat den macerovat. Pak se macerát hodinu vaří, po vychladnutí se do něj přidá mazlavé mýdlo a po naředění se může stříkat na rostliny.

Zdroj: Časopis Dům a zahrada