Bobkový list - neboli listy vavřínu vznešeného (Laurus nobilis) - je známé a oblíbené koření, bez kterého si neumíme představit klasickou svíčkovou omáčku, ani nakládané okurky či divočinu. Ovšem vavřín nemá místo jen v kuchyni, jde také o léčebný prostředek, z kterého si můžete udělat bylinný čaj. A dokonce má i plnohodnotné využití na zahradě, kde funguje jako velmi účinné hnojivo!

Bobkový list jako rostlinný elixír do vaší zahrady

Bobkový list nabízí rostlinám velké množství významných látek a skvělé antiseptické a antibakteriální vlastnosti. Díky tomu perfektně podporuje zdravý růst a zároveň si skvěle poradí i s obtížnými škůdci a nepříjemnými chorobami. Obsahuje vitamíny A, B i C, které velmi prospívají k asimilaci sacharidů.

Přítomný karoten je úžasný antioxidant a výborně působí i obsažené mikroživiny a kyselina nikotinová a askorbová. Nelze opomenout ani přítomnost důležitého manganu, hořčíku, jódu, železa, sodíku, draslíku a zinku. Významnou roli hrají i obsažené třísloviny, které zabraňují vzniku hub a plísní. Čerstvé listy jsou bohaté na kyselinu octovou a mravenčí, které mají na svědomí mnohem lepší růst, kvetení a plození rostlin.

Vyrobte si dokonalé hnojivo z bobkového listu

Příprava je naprosto jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Stačí když zalijete 4 velké bobkové listy 1 l teplé vody o teplotě 70 °C. Vyšší teplota není vhodná, protože by horká vody zlikvidovala většinu účinných látek. Poté nechte listy minimálně 3 až 4 hodiny louhovat, sceďte a máte hotovo.

Jak hnojivo z bobkového listu používat

Pak už nezbývá nic jiného než vzniklé hnojivo přecedit. Můžete ho použít jako zálivku, čímž dokonale vyživíte veškeré kořeny. Ale také skvěle funguje jako výživa na listy formou postřiku. Protože je však hnojivo poměrně silné, používejte ho jen jednou měsíčně. Perfektně funguje na všechny venkovní i pokojové rostliny.

Rychlá verze ze suchých listů

Nemáte čas na přípravu tekutého hnojiva? Jde to i jinak! Využijte rozdrcené sušené listy a jemný prášek zapracujte do substrátu. Platí zde stejné pravidlo, vždy pouze jedenkrát za měsíc.

Supermix z bobkového listu a popela

Kombinace těchto dvou ingrediencí je maximálně výživná! Všechny významné látky bobkového listu jsou navíc podpořeny dřevěným popelem, který je bohatý na železo, fosfor, mangan, hořčík, vápník, draslík a další velmi důležité stopové prvky. Jak směs dávkovat? Do středního květníku stačí přimíchat 1 čajovou lžičku dřevěného popela a zalít hnojivem z bobkového listu. Protože popel obsahuje vápník, není vhodnou výživou pro kyselomilné (acidofilní) rostliny. Proto jej nikdy nepoužívejte na borůvky, brusinky, měsíček lékařský, azalky, rododendrony, begonie, hortenzie, magnolie a jehličnany.

Zdroje: www.nasezahrada.co, www.chalupari-zahradkari.cz, www.bydlimeutulne.cz