Bobkový list

Bobkový list (Laurus nobilis) je aromatická rostlina, která se používá ve všech světových kuchyních. Domovem je bobkový list ve Středomoří, kde byla tato bylina ceněna nejen pro využití v kuchyni, ale také pro své léčivé vlastnosti. Staří Řekové a Římané považovali laurus za symbol vítězství a úspěchu. Věnce spletené z laurusu (vavřínu, neboli bobkového listu) vkládali na hlavy vítězů.

Několik základních informací o bobkovém listu najdete v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Co vědět, než začneme s pěstováním

Bobkový list potřebuje slunné místo a lehkou půdu s drenáží. Rostlina je původem ze Středomoří, proto nemá ráda přemokření. Ano, zalévejte ji pravidelně, ale dbejte, aby kořeny rostliny nebyly dlouhodobě v mokré půdě.

Bobkový list roste nejlépe v půdě s neutrálním pH (6,0 až 7,5). Má-li vaše půda vyšší nebo nižší pH, upravte ji pomocí hnojiv nebo přidáním vápna.

Pěstování

Sazenici bobkového listu koupíte zjara v zahradnictví. Dá se sice pěstovat ze semene, ale pro začátečníky je nejvhodnější cestou nákup malé sazenice. Obvykle si pořídíte rostlinu vysokou asi 20 cm, ale bude-li mít náležitou péči, poroste velmi rychle a na podzim může být vysoká i 50 – 60 cm.

Vzhledem k tomu, že bobkový list rychle roste a sílí, zvolte i přiměřeně velký květináč. Doporučujeme rostlinu, kterou si přinesete ze zahradnictví, přesadit po pár týdnech do květináče o průměru 20 – 25 cm. Rostlina bude vytvářet silný kořenový bal. Pokud byste ji trápili v malém květináči, neprosperovala by.

Slunce a zálivka

Množství a četnost zálivky jsou podstatné! Bobkový list má rád spíše sušší prostředí, bude-li stát ve vodě, budou mu uhnívat kořeny. Poznáte to na kvalitě listů. Budou hnědnout,černat a usychat, podobně jako stonky rostliny.

Bobkový list má rád slunce, rozhodně ale ne přímý úpal. Pokud můžete, volte pro něj polostín.

Hnojení

Bobkovému listu stačí, budete-li jej hnojit v průběhu vegetačního období asi jedenkrát za měsíc. Potřebuje běžné hnojivo bohaté na dusík. Není tedy třeba kupovat žádný speciální preparát.

Péče o rostlinu

Bobkový list potřebuje pravidelnou péči o řez. V prvním roce však rostlinu nezkracujte, k řezu přikročte až druhý rok. Rostlinu řezem tvarujte jedenkrát ročně vždy na jaře. Řezem z rostliny vytvarujete košatý keřík, který bude ozdobou vašich teras a balkonů.

Choroby a škůdci

Bobkový list je relativně odolná rostlina. Ovšem jako všechna další, i ona může trpět chorobami a škůdci. Nejčastější chorobou je rakovina kořenů a rakovina kmene. Projevují se odumíráním listů a částí kmene. Poznáte to hnědnutím a zčernáním listů a stonků. Takové části rostliny musíte otrhat nebo dokonce vystříhat.

Podobně se může rostlina chovat i v případě, kdy je květináč pro její kořenový bal již příliš malý. Zkontrolujete to snadno. Vyklepněte rostlinu a uvidíte, zda kořenový bal potřebuje přesazení do většího květináče.

Rostlinu mohou napadnout mšice nebo puklice. Pak musíte zvolit odpovídající postřik. Mějte ale na paměti, že listy laurusu pěstujete pro použití v kuchyni. Nevolte chemické postřiky, sáhněte po přírodních produktech. Některé si můžete dokonce vyrobit doma sami.

Bobkový list je hezká a užitečná rostlina. Zkuste si ji vypěstovat. Není to náročné a vy budete mít doma – kromě kuchyňské byliny - i kousek středomořské nálady.

Související články

Zdroje informací: www.youtube.com, abecedazahrady.dama.cz