Bohyška si vaše srdce získá svou skromností a nenáročností. Stačí, když ji do začátku dopřejete kyselejší humózní půdu s trochou hnojiva, pak roste skoro sama. Jediné, co jí ubírá na kráse, je slunce. Pokud jsou jeho paprsky příliš žhavé, mohou bohyšku ošklivě popálit. Tenhle přímý zásah poznáte hned na první pohled – bohyška okamžitě zkroutí listy. V horším případě se stane terčem různých chorob, které ji více či méně znetvoří.

Příliš citlivá na světlo

Citlivost květiny na světlo se odvíjí podle jejích druhů. Žlutolistá bohyška, stejně tak jako odrůdy s bílými panšovanými listy, mají rády kompromis – stín i mírné slunce (zejména to ranní nebo odpolední, které tolik nepálí). Díky tomu totiž získávají sytější barvu listů. Prakticky totéž platí i pro zelenolisté kultivary. Výjimku tvoří šedé a modrolisté odnože bohyšky, které vloženě preferují stín. Ideální místo pro tyhle japonské krasavice bývá záhon, kam dopadá stín okolních stromů. Jiným pěstitelům může vyhovovat zasadit rostlinu do prostorných nádob a podle potřeby s ní manipulovat. Dařit se jí bude i na balkónech, které jsou situované na severní stranu.

Terč myší a slimáků

Jinak je bohyška prakticky pohodář. Vyžaduje jen běžnou zálivku, a když na ní občas zapomenete, dokáže se uskromnit třeba i s ranní rosou. Listy bohyšky mají totiž v sobě zvláštní žlábek, po kterém každá krůpěj vody sklouzne hezky až ke kořenům.

Jak už to bývá, tahle nádhera nezůstane bez povšimnutí. Zatímco lidé bohyšku tiše obdivují, plžům a hlodavcům se při pohledu na ni sbíhají sliny. To platí zejména o slimácích, šnecích a myších. Hladoví plži zlikvidují zelenou část rosliny, myši si přes zimu poradí s kořeny a oddenky. Přestože tohle komando zahradních otesánků napáchá velké škody, bohyška je většinou přežije. Určitě ale nic nezkazíte prevencí. Účinná je mulčovací kůra a dobré je také čas od času se podívat na spodek listů, jestli se tam náhodou neskrývá slimák nebo šnek. Všechny tyhle nezvané hosty pak vyhoďte pryč.

S kým si bohyška rozumí

Bohyška je poměrně snášenlivá. Odborníci doporučují bohyšku kombinovat s menšími rostlinami, které milují stín či polostín. Dejte je do party třeba s čechravou (Astilbe), dlužichou, (Heuchera) či bergénií (Bergenia). Klapat to ale bude i s pérovníky (Matteuccia) či některými druhy kakostů (Geranium).

Zdroj: www.pestujemeonline.cz, www.magazinzahrada.cz, www.living.iprima.cz