Až do neděle 20. října se návštěvníci botanické zahrady v pražské Troji mohou těšit z dýňových zastavení rozmístěných v Ornamentální zahradě a užít si krásu těchto plodů podzimu z různých úhlů. Přijďte si užít sluneční paprsky babího léta. Kromě dýní tu můžete v této době obdivovat pestře kvetoucí trvalkové záhony i první zbarvené podzimní listy.

Proč se dýně těší takové oblibě?

Už potřinácté zkrášluje podzimní trojskou botanickou zahradu široká škála tvarů a barev různorodých plodů tykvovitých rostlin.

Helena Kymplová, produkční letošní výstavy, říká: „Jedním z důvodů, proč jsou plody dýní tak oblíbené, je široká škála jejich barevných tónů. Proto jsme pro tento rok zvolili téma barev. Jednotlivá aranžmá přiblíží celou paletu odstínů a zároveň se stanou inspirací, jak mohou plody tykví zkrášlit váš domov či zahradu. Chybět nebudou ani recepty na chutná jídla.“

Dýňové hrátky pro malé i velké

Přijďte si s dýněmi pohrát a popustit uzdu své fantazii a tvořivosti. Zapojit se může opravdu každý. Záleží jen na zručnosti a odvaze. K dispozici budou různé podzimní přírodniny, dýně za drobný poplatek.

Chcete-li, přineste si i vlastní neobvyklé plody a nástroje, které by se vám mohly při tvoření hodit. Výsledné objekty si můžete odnést domů k podzimní výzdobě interiérů. Dýňové hrátky proběhnou ve venkovní expozici botanické zahrady nazvané Stráň třetí říjnový víkend (19. – 20. 10. 2019 od 13 do 16 hodin).

Halloween v Troji: dlabání dýní, soutěže i večerní průvod

Ve čtvrtek 31. října si můžete od 15 hodin ve venkovní expozici botanické zahrady v Troji užít Halloween. Připraveno je nejen dlabání dýní, ale i soutěže a drobné úkoly pro děti. Dlabání dýní v období Dušiček je starou keltskou tradicí. Plody k dlabání bude možné zakoupit přímo na místě.

V 18 hodin vyjde tradiční večerní průvod s rozsvícenými dýněmi. Během odpoledne a večera bude také možnost zakoupit v občerstvení špekáček, opéct si ho a posedět u ohně. S sebou si nezapomeňte vzít oblečení, které je možné umazat, lžíci a nůž.

Více informací o veškerých akcích botanické zahrady v pražské Troji najdete na www.botanicka.cz.