Spolu s bramborovou natí vykoukl z půdy i plevel, kterému se většinou v blízkosti brambor dobře daří. Je však potřeba se ho co nejdříve zbavit, aby nedusil rostlinky a aby byla úroda mnohem větší.

Proorávka nutná

Pokud jste ještě neprovedli proorávku naslepo, tedy přihrnutí půdy pro zvětšení objemu brázd, tak honem do toho, protože tyto práce se provádějí už na začátku června. Určitě však nejste sami, kdo toto nestihl. I během proorávky můžete odstranit nejrůznější plevele. Brambory takto přihrnujte pravidelně, jen tak se vytvoří dostatečně bohaté hlízy. Před tím, než začnete proorávku, prokypřete podloží v podbrázdí a pak teprve přihrňte zeminu.

Dodržujte zálivku

Převládá v poslední době suché počasí? Brambory potřebují zálivku. V opačném případě brambory kontrolujte, protože při vydatných a častých deštích hrozí, že bramborovu nať napadně plíseň. Poznáte ji podle šedočerných skvrn. Jakmile brambory vykvetou, potřebují vydatnější zálivku. Pokud neprší, zalévejte ráno nebo večer, zhruba 3 litry vody na keřík. Zda je nutné zalévat, poznáte podle toho, že zapíchnete prst do půdy asi do hloubky 5 cm. Pokud je půda mokrá, zálivka není potřeba.

Zbavte se brouka

Dejte pozor na mandelinku bramborovou, která si pochutnává na bramborové nati. Nejlepší a nejekologičtější je ruční sběr. Nebezpečné je i háďátko bramborové. Od vašich brambor ho odradí afrikány a jejich nepříjemné aroma. Vysaďte pár rostlin do bramborového políčka.

Související články


Zdroje: www.prozeny.cz, cs.potatosystem.ru